Platini UEFA-bas - Lagrell beklagar Blatters påverkan

Michel Platini.Michel Platini, vice ordförande i Frankrikes Fotbollsförbund, medlem i FIFA:s och UEFA:s exekutivkommittéer, valdes på fredagen till UEFA:s ordförande fram till och med 2011.
Röstsiffrorna blev 27 för Platini mot 23 för Lennart Johansson, medan två röster förklarades ogiltiga.
-Blatters stöd fick många att ta ställning för Platini, menar Lars-åke Lagrell, SvFF:s ordförande.

Fotbollsspelaren och förbundskaptenen Platini, flitigt uppbackad av FIFA-ordföranden Sepp Blatter, ersätter därmed Lennart Johansson som varit ordförande i UEFA sedan 1990. Johansson i sin tur utsågs vid kongressen till hederspresident i UEFA.
- Jag älskar UEFA, jag ska göra allt tillsammans med er för att se till att fotbollen behåller sin idrottsliga show och anda och hålla onda krafter borta. Det här är bara början, och jag hoppas få jobba med Lennart Johansson i framtiden menade Platini.
För svensk fotboll var det en sorgsen dag.
- När Sepp Blatter så tydligt gav support till Platinis ansökan fick det många andra nationer att ansluta. Jag trodde det skulle räcka när vi fick se UEFA:s utveckling under Lennarts tid som ordförande, att nationerna skulle rösta för en fortsättning men det var tydligen inte nog, konstaterade en besviken Lars-Åke Lagrell.
Lennart Johansson höll ett mycket starkt anförande inför valet, där han berömde fotbollsfamiljen, UEFA:s organisation och kansli och pekade ut färdriktningen den närmaste tiden.
- Det finns många frågor som kräver enighet av oss, mer än någonsin. Jag vädjar till er att inte låta er störas av vad FIFA-presidenten önskar av UEFA, ni ska rösta för Europas bästa sa Lennart.
Oron i delar av fotbollsfamiljen är att FIFA kommer att kunna närma sig och kontrollera UEFA. De två organisationerna har, kanske hälsosamt, två olika arbetssätt.
Direkt efter valet fortsatte Lennart Johansson att fullfölja kongressen till sitt slut mycket professionellt. Han fick stående ovationer av auditoriet - men hade nog hellre haft deras röster.
- Det hela är mycket märkligt. Två röster ogiltigförklarades, på en fanns båda namnen ikryssade och på en var krysset mellan kandidaterna. Sådant får egentligen inte hända, även om det inte hade med utgången totalt sett att göra, säger Sune Hellströmer, SvFF:s generalsekreterare.
Däremot hade det varit jämnt om alla skandinaviska länder röstat på Lennart Johansson, då hade Platini fått två färre (Danmark-Island) och Lennart två ytterligare.
- Det känns dystert. Det finns inget tydligt eller nytt skäl i sak för ett skifte på ordförandeposten. Platinis uttalande att flytta närmare UEFA räcker inte och är ingen avgörande framtidsfråga för UEFA:s utveckling, fortsatte Hellströmer.
Läs mer på http://www.uefa.com.
Övriga beslut i korthet vid UEFA:s 31:a ordinarie kongress:
* En studie av möjligheten att utöka EM från 16 till 24 lag inleds.
* 450 miljoner euro knyts till UEFA:s hattrick-program 2008-2012.
* Montenegro godkändes som nya medlemmar i UEFA. Avslag till Gibraltars ansökan.
Delar ur Lennart Johanssons makalösa ledarkarriär inom fotbollen:

Svensk fotboll
1962-67 ordförande i AIK fotboll
1967-80 ordförande för AIK
1967-79 Styrelsemedlem i SEF
1979-84 Ordförande i SEF
1976-84 Styrelsemedlem i SvFF
1984-91 Svenska Fotbollförbundets ordförande
Hedersordförande i SvFF
UEFA
1984-88 Medlem i EM-kommitten
1988-90 Medlem i Exekutivkommitten
Vice ordförande i EM-kommitten
Ordförande i U21-kommitten
Damkommittens ordförande
1990-92 Ordförande i Domarkommitten
1990-2006 UEFA-ordförande
FIFA
1990 Vicepresident
Ordförande i säkerhetskommitten
1990-96 Vive ordförande i VM-kommitten
1996 Ordförande för VM 2002-kommitten
1997 Ordförande i VM-kommitten