Lagrell omvald - 28 miljoner i vinst

Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell omvaldes enhälligt på lördagen för ytterligare ett år, det blir hans 17:e ordförandeår, vid SvFF:s 103:e årsmöte som hölls i Stockholm på lördagen.
- Vi ökar i antalet spelare, publiken är ur ett tidsperspektiv på en hög nivå, vi gjorde ett bra ekonomiskt överskott (28 miljoner kr) 2006, och vi har en bra och utvecklande verksamhet, sa Lagrell.

<P>Lars-Åke Lagrell omvaldes som SvFF-ordförande.</P>Idrottsminister Lena Liljeroth-Adelsohn, RF:s högsta chefer Karin Mattsson och Mikael Santoft, Inger Båvner, Justitiekansler Göran Lambertz, före detta UEFA-ordföranden Lennart Johansson (populär mötesordförande) och UEFA:s tidigare vd Lars-Christer Olsson satt i den fulltaliga salen.
De kunde tillsammans med representanter för distrikt, klubbar och intresseorganisationer (och medaljörer=se annan artikel) konstatera att ett VM-deltagande som 2007 för herrlandslaget har en enorm utväxling och betydelse för SvFF.
Generalsekreterare Sune Hellströmer redovisade att 116 miljoner kronor i intäkter kan direkt hänvisas till Herrlandslagets framgångar, vilket är en motor och förutsättning för den utveckling som nu sker.
- Ett mästerskapsår som ifjol ska vi göra en hygglig vinst, menade Lagrell.
SvFF genomför nu en stor omorganisation: förbundet går från utskott till kärnkommitteer (Affärs, Anläggning, Domare, Fotboll, Medlem och Tävling) och man lägger alla bestraffningsorgan direkt under årsmötet och inte alls tillhörande Förbundsstyrelsen som tidigare.
- Den största förändringen jag varit med om under min tid. Det kommer nu in många nya människor, nya gruppledare och det blir spännande, konstaterade Lagrell.
Det blev vissa diskussioner kring de motioner som inlämnats till årsmötet. Stockholms Fotbollförbund hade motionerat om att SvFF skulle ta hela kostnaden för det läger som skapar de första landslagsspelarna. Idag betalar klubbar och distrikt en del av kostnaden, SvFF en del.
- Det som utförs lokalt bör betalas lokalt, det som utförs centralt för betalas centralt. De läger vi pratar om är ett rena läger för att skapa landslagsspelare, och bör helt betalas av SvFF menade Stockholms FF:s ordförande Sune Reinhold.
Förbundsstyrelsen hade yrkat på avslag för motionen med motivering att även landslag är en angelägenhet för hela fotbollsrörelsen, och att det ánnars skulle öka kostnaden för SvFF med 1,5 miljoner kronor.
Motionen avslogs dock.
Vasalund och Trollhättan, två div.1-föreningar, motionerade om att även div.1-föreningar skulle omfattas av Tipselitmedel. Det blev avslag, men såväl Stockholms ordförande Sune Reinhold som Västergötlands Gerhard Sager menade på att man bör ta div.1-lagen på större allvar, försöka i en framtid att hjälpa dem och lyfta fram deras verksamhet.
- Vår partner kring Tipselit, som är ett mycket framgångsrikt samarbete som sådant, får enligt ett Riksdagsbeslut inte engagera sig i annat än kommersiella avtal med idrotten. Där inryms Allsvenskan och Superettan som nivå. Men vi ska självfallet ta upp frågan på nytt med Svenska Spel, kommenterade Lagrell.
IF Böljan motionerade om en annan fördelning av resekostnader för domare, men även den avslogs.
Högaborgs BK mottog priser - och ära - för utmärkelsen "Årets förening".
Lars-Åke Lagrell är glad för uppslutningen och en sammanhållen fotbollsrörelse.
- Vår största fråga utöver de som redovisas är anläggningsfrågan. Jag tror inte det dröjer så länge innan vi har en situation där alla allsvenska lag har en ny, stor och fin arena att ha sin verksamhet vid. Där släpar vi efter övriga Europa, men vi kommer starkt, slutade Lagrell.
Så här utföll valen:
Förbundsordförande: Lars-Åke Lagrell, Jönköping (omval).
Förste vice förbundsordförande: Björn Ahlberg, Vikbolandet.
Andra vice förbundsordförande: Susanne Erlandsson, Haverdal.
Övriga ledamöter: Annelie Larsson, Karlstad, Kenneth Håkansson, Landskrona (omval), Gillis Persson, Motala (omval) och Börje Sandgren, Umeå (omval).
Övriga årsmötesorgan fick följande utseende:
Förbundsrevisorer: Torbjörn Backvall (omval), Hans Bredberg (omval).
Revisorssuppleanter: Juhan Okasmaa (omval), Ola Spinnars (omval).
Disciplinnämnd: ordförande Khennet Tallinger, ledamöter: Staffan Anderberg, Nils-Olof Anderson, Leif Lindstrand, Göran Nilsson, Lena Nitz, Hans Orrenius, Johan Sterner, Per Ågren, alla nyval.
Besvärsnämnd: ordförande Lars Nilsson, ledamöter: Stefan Alvén, Christer Danielsson, Lena Julin, Ulrika Kalte, alla nyval.
Licensnämnd: ordförande Anders Beck-Friis (nyval), ledamöter: Tord Andersson (omval), Richard Johnsson (omval), Anna Olrog (nyval), Odd Swarting (nyval), Anna Wallin (omval), Ivar Verner (omval).
Appellationsnämnd: ordförande Göran Lambertz (omval), ledamöter: Gunilla Bruno Alm (nyval), Dan Fernqvist (omval). Thore Hallbäck (omval), Leif Lundqvist (omval).