SvFF-styrelsen säger nej till HIF:s begäran

Svenska Fotbollförbundets styrelse har, med hänvisning till Representantskapets beslut i december 2006 om Tävlingsbestämmelserna för 2007, avslagit Helsingborgs IF:s begäran om att få använda spelare från Rwanda, Kenya, Mali och Benin i kommande lördags Supercupmatch mot IF Elfsborg i Borås.

HIF uppvaktade SvFF:s Tävlingsutskott med "Begäran om förhandsbesked" i den aktuella frågan och med hänvisning till att de aktuella spelarna anses vara EU/EES-medborgare enligt det så kallade "Cotonou-avtalet" 2000, och som man bland annat godkänt i Danmark. HIF menar att spelarna är lagligen anställda av HIF och därmed inte får diskrimineras samt att den tävlingsbestämmelse som finns idag inte kan tolkas så att den inte strider mot nämnda avtal.

Helsingborg vill därför att det nämnda avtalet och spelarna ska jämställas med EU/EES-medborgare och därmed får upptas i obegränsad usträckning i spelarförteckningen.
Svenska Fotbollförbundets styrelse har behandlat frågan vid två tillfällen, 23 och 24 mars 2007. Styrelsen anser inte att man kan kalla in till extra Representantskapsmöte för den enskilda frågan, då det i dagsläget inte bedöms finnas stöd för en ändring i Tävlingsbestämmelserna i svensk fotboll. Styrelsen säger därför nej till HIF:s önskemål. Förbundsmötet, som hölls 24 mars, godkände enhälligt Representantskapets rapport och beviljade ansvarsfrihet.

Förbundsstyrelsen menar vidare att en viktig grund för de beslut som tas vid Representantskapet är att alla skall veta vilka spelregler som gäller för kommande säsong. Styrelsen konstaterar att en eventuell ändring först kan bli aktuell vid Representantskapet 2007 och att den som vill försäkra sig om att frågan prövas ska lämna in en motion i frågan före den 1 september.