Elitlicens 2008: Fem klubbar med negativt kapital

Vid Svenska Fotbollförbundets Licensnämnds möte den 16 april 2007 kunde konstateras att den svenska elitlicensen fortfarande innebär att det stora flertalet av klubbar har en ekonomi i balans, och att endast fem redovisar negativt eget kapital. Elitlicensen omfattar klubbar i Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan.

Licensnämnden beslutade att den stora merparten av klubbarna klarat elitlicensprövningen avseende kravet på det egna kapitalets storlek utan åtgärd, d v s hade positivt eget kapital eller noll i eget kapital per sista december 2006.

För de klubbar som redovisat negativt eget kapital beslutade Licensnämnden vidare vid detta möte godkänna de inlämnade handlingsplanerna, för att nå minst noll i eget kapital vid årets slut, för IF Sylvia i Superettan samt QBIK, Sunnanå SK och Malmö FF Dam/LdB FC Malmö i Damallsvenskan. Detta innebär att dessa klubbar ej riskerar ett degraderas p g a otillräckligt eget kapital inför säsongen år 2008. De antecknas dock på en bevakningslista för uppföljning av bokslut år 2007 och licensprövning inför säsongen år 2009.

Licensnämnden beslutade vid samma möte att inte godkänna den av Bunkeflo IF inlämnade handlingsplanen för att nå noll i eget kapital vid årets slut. Detta innebär att Bunkeflo IF skall lämna in ett periodiserat bokslut per den 31 augusti 2007 till Licensnämnden.

Ovanstående avser enbart delbeslut. Slutligt beslut angående beviljande av elitlicens för säsongen 2008 tas av Licensnämnden senare i höst efter det att klubbarna genomgått kontroll av att de per den 31 augusti 2007 inte har några klara och förfallna skulder avseende betalningar av skatter och allmänna avgifter samt betalningar till SvFF, SDF och annan förening.