UEFA-licensen klar för svenska klubbar

Vid sitt sammanträde igår beviljade Licensnämnden licenser för de klubbar som har ingått i årets licensprövning. Förutom de 14 allsvenska klubbarna har även BK Häcken fått licens då de kan få en extra plats i UEFA-cupen genom sin placering i den Allsvenska Fair Play-tävlingen 2006.
De klubbar som är klara för spel i UEFA:s klubbtävlingar är IF Elfsborg (kval till Champions League), AIK och Helsingborgs IF (kval till UEFA-cupen) samt Hammarby (UEFA Intertoto Cup).
Réné Makondeles Gefle fick en plats i fjolårets upplaga av UEFA-cupen tack vare topplacering i Allsvenskans Fair Play-liga. I år kan det vara Häckens tur att få en Fair Play-plats.

UEFA-licensen infördes 2004 och är ett krav för att få delta i UEFA:s klubbtävlingar. Alla klubbar i de högsta ligorna i de 53 fotbollförbunden i Europa går igenom en licensprövning som följer noga utarbetade bestämmelser som är gemensamma för alla länder. UEFA har gett i uppdrag till de nationella förbunden att själva genomföra licensprövningen av sina klubbar.
För att klara UEFA-licensen måste klubbarna visa att de uppfyller en rad villkor inom fem olika områden:

  • Sport - God kvalitet på sin ungdomsverksamhet.
  • Anläggning - Säkerhetskrav, bekvämlighet för publiken m.m.
  • Personal och Administration - Väl fungerande organisation i föreningen, kvalificerade tränare för A- och ungdomslagen.
  • Juridik - Uppfylla juridiska krav som förening.
  • Finans - God ordning på ekonomin, inga skulder och noll eller positivt
    eget kapital.
Läs mer:
Färöiskt motstånd för Hammarby