Svensk-norsk ansökan om EM 2016

Planerna för en svensk-norsk ansökan om EM i fotboll 2016 fortskrider. Närmast kommer SvFF och NFF att söka svar från UEFA om EM-slutspelet 2016 om vilka förutsättningar som gäller.
- Vi vet inte om EM-slutspelet 2016 ska planeras utefter 16 eller 24 deltagande lag. Men vi klarar av det arrangemanget, och vi kommer att söka i vilket fall som helst, säger förbundsordförande Lars-Åke Lagrell.
Grekland firar guldet 2004

För ett och ett halvt år sedan (i december 2005) mottog Svenska Fotbollförbundet en skrivelse från Göteborgs stad med hemställan om att SvFF skulle utreda förutsättningarna för Sverige att tillsammans med ett annat nordiskt land ansöka om att få arrangera EM-slutspelet i fotboll 2016.

SvFF:s styrelse ställde sig positiv till skrivelsen, inte minst därför att initiativet till ett stort, internationellt evenemang denna gång kom från samhällets sida. Under 2006 tog SvFF kontakter med Norges Fotballforbund för att undersöka Norges intresse i frågan.

NFF visade stort intresse för idén, och fram till våren 2007 har de båda förbunden inlett diskussioner med politiska beslutsfattare och arenaägare om deras inställning till ett fotbolls-EM 2016. Gensvaret har hittills varit positivt - och just ett statligt och kommunalt stöd är en förutsättning för att en ansökan så småningom ska kunna utformas.

SvFF och NFF arbetar de närmaste månaderna vidare genom att bland annat:

  1. sondera med UEFA om vilka kriterier som kommer att ställas på en arrangör, och vilken tidtabell som gäller för ansökningsprocessen,
  2. undersöka hur ett eventuellt framtida 24-lagskoncept förändrar förutsättningarna jämfört med dagens 16-lagsmodell,
  3. fortsätta de politiska samtalen på både statlig och kommunal nivå samt med de arenaägare som kan bli aktuella.

Nya NationalarenanTankarna är att det ska finnas fyra arenor i både Norge och Sverige. Med 16 lag i slutspelet skulle det innebära två grupper, två kvartsfinaler och en semifinal i vardera land samt finalen i Sverige.
De orter som hittills diskuterats i Norge är Oslo, Bergen, Stavanger och Trondheim. I Sverige är Göteborg och Solna givna orter, Malmö den mest tänkbara tredje orten, medan det i nuläget är oklart vilken ort som skulle kunna ha den fjärde svenska arenan.

Ett möte mellan förbunden om en norsk-svensk EM-ansökan kommer att hållas i september 2007.
Not: EM-slutspelet 2008 avgörs i Schweiz/Österrike, Polen/Ukraina arrangerar 2012.