U21-EM 2009: Tunga namn i Lokala kommittéer

Bengt Madsen (Malmö), Khennet Tallinger (Helsingborg), Sture Svensson (Borås) samt Gunnar Larsson (Göteborg) blir ordförande i de lokala organisationskommittéer som ska ro U21-EM i Sverige 2009 i hamn.
- En mycket stimulerande uppgift, menade bland andra Gunnar Larsson vid kickoffen i Borås måndag 7 maj.
UEFA Under 21 Championship - Sweden 2009Det kan tyckas tidigt att i maj 2007 prata om EM i juni 2009. Men faktum är att redan om drygt tre veckor så börjar kvalspelet till EM-slutspelet i Sverige, och det är det största mästerskapet Sverige klarar av att arrangera på herrsidan för närvarande.
I sommar avgörs 2007 års mästerskap i Holland, dit Sverige inte lyckade ta sig efter kvalförlust mot Serbien.
Årets slutspel, liksom det som avgörs i Sverige, är "fritt" från senior-EM. Tidigare år så har U21-mästerskapen följts av seniormästerskapen, vilket bla Sverige fick erfara 2004 då U21-landslaget spelade slutspel i maj i Tyskland och A-landslaget sen månad senare i Portugal.
Detta innebär att flera av de bästa spelarna kan komma att medverka och ett drygt 50-tal av de som spelade i VM i Tyskland hade åldern inne att spela EM-slutspel för U21.
Representanter för bland annat SvFF och de inblandade kommunerna samlades till konferens i Borås den 7 maj.
På kickoffen i Borås fanns representanter från alla de fyra kommunerna som kommer att ta hand om turneringen (finalen spelas på Råsunda i Solna), samtliga kommittéordföranden utom Bengt Madsen som hade förhinder. Dessutom representanter från distrikt och föreningar.
- Det är en stor turnering för oss och vi hoppas kunna förbereda oss väl och genomföra den på bästa sätt. U21-turneringen växer i omfång och intresse, det är framtidens generationer storspelare som kommer att vara med. Vi måste börja tidigt, vi ska se och lära hur Holland gör i sommar och få inspiration till vårt mästerskap. Mycket ska göras och jobbas med, men vi är förväntansfulla, sa Björn Ahlberg, SvFF:s 1:e vice ordförande och ordförande i Organisationskommittén.
I kommunerna är man redan igång med en hel del förberedelser inför mästerskapet. Två av fyra projektledare är redan utsedda: Per Alexandersson, Malmö och Erik Johnson i Borås. Återstår Helsingborg och Göteborg.
Det svenska U21-landslaget spelar sin nästa träningslandskamp på Olympia i Helsingborg, tisdag 5 maj mot Schweiz, och det är i Skåne som svenska landslaget kommer att spela sina gruppmatcher 2009.
Till turneringen kommer de nya arenorna i Göteborg och Malmö stå klara, ett renoverat Olympia och Borås Arena kommer att få en tillfällig gräsmatta över mästerskapen inlagd.
- Det beror på att alla matcher i ett mästerskap ska avgöras på ett och samma underlag, fortsatte Ahlberg.
I slutet av sommaren "sås" också det gräs som ska användas i Borås under EM 2009.
Henke U21-EM-ambassadör
Kvalet till U21-EM 2009 lottades i Stockholm
Webb-TV: U21-kaptenerna jagar motståndare