100 år 2007: IS Halmia

IS Halmia - 100 år 2007Det är mycket Halmstad just nu.
Staden Halmstad fyller 700 år.
Halmstads BK hänger med i toppen av Allsvenskan.
Och, lördagen den 16 juni, fyllde IS Halmia 100 år.
Grattis! Grattis! Grattis!

1979 möttes Halmstads BK och IS Halmia senast i seriesammanhang. Det var i Allsvenskan. HBK vann båda matcherna med 3-2 och 2-0. HBK vann serien och kunde titulera sig svenska mästare. Halmia kom sist efter endast två 1-0-segrar, Hammarby borta och Landskrona BoIS hemma.
I dag toppar Halmstads BK åter Allsvenskan medan sju år äldre IS Halmia leder div III Sydvästra Götaland. När rivalerna på Örjans Vall möts i seriesammanhang härnäst står skrivet i stjärnorna…
I <STRONG>Årets Fotboll 1979</STRONG> (Strömbergs Idrotts-  böcker) konstaterar man följande: …klart är i alla fall att Idrottssällskapet Halmia mår bra i sin fotbollsvärld och att sällskapet, som haft brottning, friidrott, gymnastik, tyngdlyftning, bandy, simning, orientering, handboll, bowling och ishockey på sitt program numera är en renodlad fotbollsförening och om herrfotbollen funnits sedan 1907 är föreningens damfotboll något yngre, bildad 1969.
Lagom till jubileet har IS Halmia gett ut en 80-sidig bok, 100 år med laget i mitt hjärta, och ansvariga Anders Lundkvist och Sten Olsson presenterar en trevlig produkt i ord och bild av 100-åringen och redan på sidan fem dyker en kändis upp med en varm födelsedagshälsning.
Rubriken lyder "Det kom ett brev" och han som skrivit är ingen mindre än förre UEFA-presidenten Lennart Johansson. Så här lyder brevet:

"Först vill jag gratulera en gammal välkänd förening - IS Halmia - till 100-årsjubileet som firas den 16 juni 2007.
Under andra världskriget kom jag i kontakt med Halmia för första gången. Jag kommer ihåg att Halmia hade ett par tvillingar i laget när ni besökte stockholmstrakten för spel i Allsvenskan och Svenska Cupen. Vad jag främst fäste mig vid var klubbdräkten, revärer på byxorna var läckert! Senare har jag haft kontakt med er av och till genom åren under min tid i Svensk Elitfotboll.
IS Halmias fotbollskarriär är som livet självt: Upp och ner, ner och upp.
Lycka till nu i fortsättningen och välkomna tillbaka i den högsta societeten!"

Förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell hyllar också IS Halmia med minnen från matcher mot Jönköping Södra på Stadsparksvallen och påpekar att klubben, trots dagens spel i en lägre division, faktiskt gjort elva säsonger i Allsvenskan och 44 säsonger i näst högsta serien.

"En prominent förening, med andra ord", klassar Lagrell.

I Halmstad är man antingen HBK-are eller Halmian och en som tagit ställning är världsberömde Per Gessle, som 1995 rent ekonomiskt räddade Halmias damfotboll. Han gjorde det efter ett personligt brev från dåvarande spelaren och eldsjälen Jessika Karlsson och Gessle betonade att sponsringen, med "Gessle Music" på klubbdräkten, enbart gällde damfotbollen.
Några korta tillbakablickar i Idrottssällskapet Halmias 100-åriga historia:
1907. Klubben bildas den 16 juni med Axel Hagnell som ordförande och på programmet stod fotboll, friidrott, gymnastik och brottning.
1908. G A Dahl blir svensk mästare i stavhopp på höjden 3,22.
1909. Helsingborgs IF besegrar Halmia med 11-0, ett förlustrekord som står sig än i dag.
1913. Ferdinand Hägertz väljs till ordförande och stannar på posten till juni 1933. Halmia spelar sin första match i Svenska Mästerskapet, 1-2 mot GAIS.

IS Halmia årgång 1998. Mårten Lerner i nickduell.

1927. Första utlandsturnén går till Danmark, tre oavgjorda matcher och en förlust. Under turnén debuterar blivande målvaktslegenden Gösta Krusberg.
1932. Halmia vinner div II och går som första halländska lag upp i Allsvenskan och stannar där i två säsonger.
1943. Åter i Allsvenskan, där man stannar till 1950 med tre sjundeplaceringar som bäst.
1948. Egon Ydén väljs som ordförande och stannar på posten till 1965.
1953. För första gången spelar Halmia i en lägre serie än div II.
1957. Halmia fyller 50 år och förlorar jubileumsmatchen mot HBK med 3-1.
1962. Halmia går obesegrat genom div II, vinner kvalserien med nytt publikrekord (oslagbart?) på 20 381 åskådare mot Landskrona BoIS och med tunga pjäser som Bertil "Klumpen" Nilsson, Håkan Sjöö och Roland Sandström väntar åter Allsvenskan, en sejour som dock bara blir ettårig.
1969. Halmias damklubb bildas.
1976. Halmias Karl-Erik Stridh vinner skytteligan i div II på 20 mål tillsammans med IFK Göteborgs Torbjörn Nilsson.
1978. Halmia vinner div II och tar åter steget upp i Allsvenskan, en sejour som åter bara blir ettårig.
1987. Manchester U, med nye tränaren Alex Ferguson, gästar Halmstad och besegrar Halmia med 9-1.
1989. Halmia spelar för första gången i div III (gamla div IV).
1992. Halmia spelar i div IV, den lägsta serien i sällskapets historia, men vinner direkt och går upp i div III, där man efter upp- och-nedgångar också ligger i dag.
2007. Ulf Sjögren väljs till Halmias 20:e ordförande.