Angående tv-rättigheter

SvFF får mycket telefonsamtal och mejl rörande dels tv-sändningen (Kanal 9) från lördagens EM-kval, Danmark-Sverige i Parken, Köpenhamn och dels rörande biljettilldelningen. Här är fakta:
TV Danmark-SverigeSvensk fotboll äger naturligtvis inte någon form av tv-rättighet till landskamper som spelas i Danmark.
TV-bolagen som vill köpa denna match, eller andra som Sverige spelar på utländsk mark, får förhandla med Danska Fotbollförbundet (DBU) - eller det tv-bolag som DBU, eller andra förbund - har sålt sina rättigheter till.
SvFF har sålt sina svenska tv-rättigheter till Kentaro Group. Kentaro har sedan sålt de fotbollsrättigheter de äger när det gäller landskamper till MTG/TV3/Viasat, när det gäller Allsvenskan (dam-herr), Superettan, Svenska Cupen till TV4/Sport-Expressen, Canal+ har köpt klassiska "Veckans match". Samtliga ppv-bolag har köpt rättigheter att erbjuda sina kunder att köpa hem säsongskort eller enskilda fotbollsmatcher i det utbud som erbjuds.
Nationaldagens EM-kval mellan Sverige och Island på Råsunda sänds i TV3. Dagen innan, tisdag 5 maj, sänder Viasat Sport 1 U21-landskampen mellan Sverige och Schweiz i Helsingborg.
När det gäller biljetter i EM-kvalet är UEFA-reglerna följande:
10 procent av publikkapaciteten på den arena där matchen spelas ska erbjudas till motståndarnationen. Sverige har därmed, enligt UEFA, rätt till (och sålt) 3.915 biljetter till lördagens EM-kval i Parken i Köpenhamn, Danmark-Sverige. Övervägande delen av de svenska biljetterna går till svensk allmänhet och resterande till fotbollsrörelsen och samarbetspartners enligt tidigare känd modell.
Island hade rätt till 3.500 biljetter till matchen Sverige-Island på Råsunda 6 juni, men har enbart utnyttjat 300 av dessa varav ytterligare 3.200 återgått till svensk försäljning.