Ny landslagsavdelning

Landslagen får egen avdelningNuvarande Fotbollsenheten på Svenska Fotbollförbundet ersätts av två nya avdelningar, Landslags- och Fotbollsavdelningarna. Fotbollsenheten är den avdelning på förbundet som hanterat allt från landslagen till spelar- och ledarutbildning i stort. Nu kommer den nya Fotbollsavdelningen att ta hand om det sistnämnda medan U21/U23- och seniorlandslagens verksamhet kommer att skötas av Landslagsavdelningen.
Bakgrunden till förändringen är att verksamheterna växt, såväl på landslags- som utbildningssidan, exempel på det är till exempel Elitprojektet, det enskilt största utvecklingsprojektet i SvFF:s historia (se denna sida), och den omfattande revidering av hela tränarutbildningen som genomförts. Även fortsättningsvis satsas det mycket på tränar- och spelutbildningen runt om i landet.
Damlandslagets Sara Johansson & Nilla FischerMed förändringen skapas nu en effektivare och tydligare organisation där de utpräglat resultatinriktade senior- och U21/U23-landslagens verksamhet särskiljs. Ur ett ekonomiskt perspektiv är herrlandslaget motorn i SvFF:s verksamhet och det är dess framgångar som i stor utsträckning ger möjligheterna till att utveckla den övriga verksamheten. I framtiden finns även ambitionen att damlandslaget och dess sportsliga framgångar ska generera nettobidrag till verksamheten.
Den löpande administrativa verksamheten kring alla landslag kommer att samlas till Landslagsavdelningen medan den spelarutbildning som sker inom ungdomslandslagen hör till Fotbollsavdelningens uppgifter.
Fotbollsenhetens chef Lars Richt blir chef för Landslagsavdelningen medan rekryteringen av chef till Fotbollsavdelningen inletts (se Lediga tjänster).