Besvärsnämndens beslut angående Syrianska FC

Besvärsnämnden avslog Syrianska FC:s överklagande av Disciplinnämndens beslut 8 juni, och fastställer därmed beslutet att frånta Syrianska FC sex poäng på grund av okvalificerade spelare i tre matcher. Beslutet i sin helhet:

BESLUT meddelat av Besvärsnämnden den 2 juli 2007 i ärende nr 1010/07.

Klagande: Syrianska FC

- - - - -

Svenska Fotbollförbundets (SvFF) Disciplinnämnd (DiscN) beslutade den 8 juni 2007 att tillerkänna Assyriska FF segern i matchen Assyriska FF - Syrianska FC den 24 maj 2007, med 3 poäng och målresultatet 3-0 som följd. Likaså tillerkändes Vasalund/Essinge IF segern i matchen Syrianska FC - Vasalund/Essinge IF den 27 maj 2007, med tre poäng och målresultatet 3-0 som följd. Dessutom beslutade DiscN att ändra målresultatet i matchen Syrianska FC - Umeå FC den 20 maj 2007 till 0-3. Som skäl för beslutet angavs att Syrianska FC i dessa matcher deltagit med okvalificerade spelare.

Syrianska FC har överklagat DiscN:s beslut och yrkar att Besvärsnämnden upphäver DiscN:s beslut enligt ovan samt att Besvärsnämnden fastställer att spelarna Ferhat Korkmaz, född 1981, Ivan Isakovic, född 1978 och Dinko Felic, född 1983 skall anses licensierade för spel för Syrianska FC för de aktuella matcherna och den aktuella licensperioden, d v s till den 31 mars 2008.

Syrianska FC har även hemställt om att Besvärsnämnden fattar beslut i frågan senast den 27 juni 2007 då det är av yttersta vikt för föreningen att de aktuella spelarna får delta i den återstående matchen under våren; Boden BK FF-Syrianska FC den 28 juni 2007.

- - - - -

Det kan inledningsvis konstateras att tiden för överklagande av DiscN:s beslut sträcker sig fram till och med den 29 juni 2007. Enligt 10 kap. 4 § 2 p i SvFF:s Tävlingsbestämmelser ("Tävlingsbestämmelserna") har alla föreningar i division 1 norra rätt överklaga beslutet, varför denna tidsfrist måste löpa ut innan beslut kan fattas i ärendet. Besvärsnämnden har därför inte möjlighet att efterkomma Syrianska FC:s begäran om att nämnden skall fatta beslut senast den 28 juni 2007.

När det gäller frågan om de ovan nämnda spelarna skall anses vara okvalificerade enligt 3 kap. 11 § Tävlingsbestämmelserna, har Besvärsnämnden först att bedöma om spelarna hade rätt att representera Syrianska FC i de ifrågavarande matcherna. Av 4 kap. 8 § 3 p respektive 9 § 3 p Tävlingsbestämmelserna framgår att en spelare är berättigad att representera den nya föreningen först sedan en övergångsanmälan inkommit till SvFF och efter att den nya föreningen från SvFF erhållit speltillstånd som visar spelklarhetsdatum. Av handlingarna i ärendet framgår att Syrianska FC inte erhållit erforderliga speltillstånd från SvFF för de tre berörda spelarna, varför de inte varit berättigade att representera Syrianska FC i matcherna som nu är i fråga. Av första meningen i 3 kap. 11 § Tävlingsbestämmelserna framgår att de tre spelarna således är att anses som okvalificerade.

Av 3 kap. 11 § 1 p Tävlingsbestämmelserna framgår att i seriematch i vilken okvalificerad spelare spelat, erhåller den icke felande föreningen 3 poäng med målresultatet 3-0, såvida inte särskilda skäl föreligger. Om särskilda skäl föreligger kan dock poängförlust ersättas med en straffavgift. Fråga är om särskilda skäl kan anses föreligga i nuvarande fall.

De omständigheter Syrianska FC anför som stöd för åsikten att särskilda skäl skall föreligga i det nu aktuella ärendet liknar i allt väsentligt de som Tävlingsutskottet (nuvarande DiscN) och SvFF:s Förbundsstyrelse (nuvarande Besvärsnämnden) hade att ta ställning till i beslut av den 30 augusti 2001 (IF Elfsborg - okvalificerad spelare). I det ärendet hade IF Elfsborg i sex matcher i Allsvenskan och tre matcher i Svenska Cupen använt en spelare, Johan Karlsson, som inte varit registrerad för föreningen. IF Elfsborg angav att misstaget inte uppmärksammats bl.a. för att klubbdirektören som vanligtvis administrerar övergångar varit frånvarande på grund av sjukdom. Tävlingsutskottet konstaterade att övergångsanmälan är grunden för få representera föreningen och beslutade att det inte förelåg några särskilda skäl att för att ersätta poängförlust med straffavgift.

IF Elfsborg överklagade beslutet till Förbundsstyrelsen. Förbundsstyrelsen skrev i sitt beslut bl. a. att "den enligt reglerna gällande övergångshanteringen är en grundbult i hela tävlingssystemet". Spelklarheten, konstaterade Förbundsstyrelsen "är den fundamentala förutsättningen för att en spelare ska kunna representera sin nya klubb" (…) "en spelare är inte spelklar bara för att en övergångshandling sänds in, utan först då spelklarhetsdagen är fastställd och bekräftad". Förbundsstyrelsen anförde vidare att "IF Elfsborg inte bara [har] kunnat påverka händelseförloppet utan dessutom, enligt såväl praxis som bestämmelser, haft det fulla ansvaret för det totala genomförandet av övergången för Johan Karlsson fram till spelklarhetsdagen". Förbundsstyrelsen fann att det inte förelåg särskilda skäl att frångå huvudregeln om att tillerkänna icke felande föreningar poäng.

Till stöd för sitt överklagande har Syrianska FC åberopat Tävlingsutskottets beslut av den 5 oktober 2004 (Höllvikens GIF). Av handlingarna i det ärendet framgår att övergångsanmälan skickades in av misstag av Halmstad och att Höllvikens GIF därför inte var medveten och heller inte bort ha varit medveten om att spelaren i fråga var okvalificerad. I förevarande fall har dock Syrianska FC haft det fulla ansvaret för det totala genomförandet av övergången och borde ha uppmärksammat att spelarna i fråga var att anse som okvalificerade eftersom några speltillstånd för spelarna som visar spelklarhetsdatum inte inkommit till föreningen. Besvärsnämnden finner mot den bakgrunden att omständigheterna i Höllvikens GIF-ärendet och det nu aktuella ärendet inte är jämförbara.

Detsamma gäller för omständigheterna i ärendet som föranledde DiscN:s beslut av den 12 april 2007 (IFK Göteborg). I det ärendet synes DiscN ha gett IFK Göteborg en dispens, vilket det inte är fråga om i förevarande fall. Det skall noteras att IFK Göteborgs-ärendet inte varit föremål för Besvärsnämndens prövning.

Mot bakgrund av gällande tävlingsbestämmelser och rådande praxis på området gör Besvärsnämnden vid en samlad bedömning samma bedömning som DiscN gjort. Överklagandet skall därför lämnas utan bifall. De tre berörda spelarna kan således bli spelklara för Syrianska FC först sedan vederbörlig övergångsanmälan inkommit till SvFF och spelklarhetsdatum meddelats.

Besvärsnämnden beslutar
att avslå anförda besvär, med följd att Disciplinnämndens beslut av den 8 juni 2007 fastställs.

Beslutet får enligt 10 kap. 4 § 3.1 p Tävlingsbestämmelserna och 15 kap. 2 § i RF:s stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.

Överklagan skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 23 juli 2007.