Flickors knäskador kartlagda

"En världshändelse inom fotbollen". Så beskriver deltagarna den studie kring allvarliga knäskador hos flickspelare som presenterades under fredagen.
– I den grupp som följde de förebyggande övningarna minskade risken för skador med 64 procent, säger Markus Waldén, en av de ansvariga bakom forskningsprojektet.

Martin Hägglund och Marcus Waldén presenterar resultatet av projektet "Knäkontroll".

Projektet "Knäkontroll" påbörjades säsongen 2008 på initiativ av försäkringsbolaget Folksam och SvFF. Anledningen var att få bukt med den stora grupp unga tjejer som drabbas av svåra knäskador och som varje år kostar samhället stora belopp.
– Dessutom vet vi att många som drabbas av en knäskada riskerar att drabbas igen. Däremot löper en damspelare som nått 25 års ålder och som tidigare inte skadat knäna inte större risk än en herrspelare att skadas. Därför är det så viktigt med förebyggande träning, säger ortopedläkare Markus Waldén, som tillsammans med Martin Hägglund, sjukgymnast vid Linköpings universitet, utfört studien.

Projektet har därför fokuserat på flickspelare födda mellan 1992 och 1996 i åtta av fotbollens 24 distrikt. Totalt har 341 lag och drygt 4 500 spelare fullföljt studien. Deltagarna har slumpmässigt delats in i två grupper. En grupp har fått utföra de förbyggande övningarna, medan den andra har fungerat som kontrollgrupp. Själva övningarna bygger på ett antal träningsmoment som tagits fram av sjukgymnast Annica Näsmark. De utförs under 10-15 minuter och vävs in i uppvärmningen inför träningen. Resultaten från studien visar också att de föreningar som gjort övningarna i högre utsträckningen än andra ytterligare minskat skadefrekvensen.
– Det viktiga är att man verkligen genomför övningarna och att de utförs med kvalitet. Om man utför dem var tredje vecka lite halvdant får det ingen effekt, säger Markus Waldén.

Den stora utmaningen för fotbollen är nu att få genomslag för studien ute i den dagliga verksamheten. Markus Waldén tror att en väg kan vara att införa knäkontrollprogrammet som en del i den ordinarie tränarutbildningen på lägre nivå.

Lars-Inge Svensson, Folksam.En som använt sig av övningarna under längre tid är Anders Dickman, tränare för Enebybergs IF:s F93-lag, klubben damlag kommande säsong. För fyra år sedan deltog han i kursen "knäkontroll" i SvFF:s regi. Sedan dess har hans lag helt och hållet klarat sig från fotbollsrelaterade knäskador.
– Nyligen hade vi en svår skada på en av våra försvarare, men den skedde på skidor. På planen har vi inte haft en enda knäskada sedan vi började med övningarna. Vi har verkligen haft nytta av detta och vi kommer att fortsätta att baka in olika moment i uppvärmningen, säger han.

För SvFF och Folksam är resultatet av studien glädjande och visar att pengarna, drygt två miljoner kronor, varit välinvesterade. Lars-Inge Svensson, chef för Folksam Idrott, tror att detta på sikt kommer att spara lidande och motivera tjejer att fortsätta spela fotboll.
– Jag är stolt över projektet och övertygad om att vi kommer att få fler och bättre fotbollsspelande tjejer, säger han.

Gillis Person, styrelseledamot i Svenska Fotbollförbundet instämmer:
– Vi har länge vetat att tjejer varit överrepresenterade bland spelare som drabbas av knäskador. Nu ska vi sprida denna kunskap ut i fotbollsfamiljen, säger han.