Extra assisterande domare på försök i cupen

Vid semifinalerna i Svenska Cupen herrar den 1 maj kommer för första gången systemet med två extra assisterande domare användas i Sverige. Det hela är ett test som även omfattar Svenska Cupens final 26 maj.

Svenska domare har redan erfarenhet av det nya systemet från europaspelet. Här Jonas Eriksson med sitt svenska team vid Milan-Barcelona i mars 2012.

1 juli 2012 beslutade FIFA:s International Board att det ska vara möjligt för enskilda nationsförbund att använda systemet med två extra assisterande domare i de nationella tävlingarna. Systemet har som bekant sedan en tid använts vid bland annat EM, UEFA Champions League och UEFA Europa League.

- Det här testas på olika håll i flera nationer. I Italien gick man till exempel igång med det fullt ut i Serie A vid ligastarten i höstas och i Ukraina har man tillämpat det från återstarten av ligan nu i år, säger Bo Karlsson, ordförande i SvFF:s domarkommitté.

SvFF:s förbundsstyrelse har beslutat att Svenska Cupen herrars semifinaler och final erbjuder ett lämpligt tillfälle att testa systemet i svensk fotboll, för utvärdering.
- Det kan tyckas lite lite med tre matcher men det är en möjlighet att testa det här på en bra nivå, jämförbart med högsta ligan, nånstans måste man ju börja, säger Bo Karlsson.