Diamantbollen till Ljungberg

Hanna med Diamantbollen!Sydsvenska Dagbladets och Svenska Fotbollförbundets Diamantbollen har delats ut sedan 1990. Priset går till årets främsta damfotbollsspelare. Vid fotbollsgalan på Cirkus den 18 november har Diamantbollen för 2002 tilldelats:
Hanna Ljungberg, Umeå IK
Juryns motiveringstext
"För alla tiders målrekord och för att hon varit den lysande stjärnan i svensk fotboll år 2002"
Hanna Ljungberg
är född 1979 och har Mariehems SK som moderklubb. Hanna som gjorde sin allsvenska debut i Sunnanå gick 1998 över till Umeå där hon starkt bidragit till klubbens avancemang till europatoppen. I landslaget debuterade Hanna redan 1996 med att göra mål i EM-kvalet borta mot Spanien.
Tyvärr fick Ljungberg åse en av årets höjdpunkter, europacupfinalen mot Frankfurt, från sidan (avstängd). Annars har Hanna haft succé med det mesta 2002. Redan före Damallsvenskans slutomgång stod det klart att UIK:s målspruta hade slagit alla tiders målrekord i Damallsvenskan. Till slut stannade Ljungberg på 39 (!) mål vilket även är en tangering av den herrallsvenska rekordnoteringen. Hanna var även säsongens främsta målskytt i damlandslaget med nio fullträffar, totalt har hon 39 mål (även här) på sammanlagt 79 A-landskamper. Hanna har även tre U21- och nio flicklandskamper på meritlistan.
Innan säsongen 2002 summeras ska Hanna och Umeå i månadsslutet se till att klara avancemanget till semifinal i Europacupen.
Då hägrar ett 2003 med chans till revansch i europacupspelet och vm-framgång med landslaget i Kina för Hanna som redan vid 23 års ålder är en av de främsta i den svenska damfotbollshistorien.

Jury
Susanne Erlandsson, styrelseledamot Svenska Fotbollförbundet
Marika Domanski Lyfors, förbundskapten
Åke Stolt, Sydsvenskan
Max Wiman, Sydsvenskan

Tidigare diamantbollsvinnareAlla årets utmärkelser på galasidorna