Guldbollen till Ljungberg

Freddie med Guldbollen!Guldbollen, Aftonbladets och Svenska Fotbollförbundets pris till årets bäste fotbollsspelare, har delats ut sedan 1946. Priset går till årets främste herrfotbollsspelare. Vid fotbollsgalan på Cirkus den 18 november har Guldbollen för 2002 tilldelats:
Fredrik Ljungberg, Arsenal FC
Juryns motiveringstext
...för avgörande insatser i sitt klubblag Arsenal.
I hårdast tänkbara konkurrens, i det Arsenal som vann både FA-cupen och Premier League, spelade Fredrik huvudrollen på ett sätt som etablerade honom som en spelare av yppersta världsklass.
Genom sin ödmjukhet och sin inställning har Fredrik vuxit till såväl en ledargestalt i landslaget som en utmärkt representant för svensk fotboll.

Fredrik Ljungberg
är född 1977 och skolad i Halmstads BK där han gjorde allsvensk debut 1994 och blev mästare tre år senare. Ljungbergs landslagskarriär inleddes i samma stund som Tommy Söderberg blev förbundskapten. Sverige reste med ett ungt lag med i huvudsak inhemska spelare till USA och Jamaica i januari 1998. Ljungbergs verkliga genombrott kom sedan i juni på Råsunda när han var banans främste i segermatchen mot England i EM-kvalet. Det var då Söderberg myntade "boom-boom, swopp-swopp" där det senare syftade på Ljungbergs ("konstnärens") respektlösa speed.
Uppvisningen gick inte obemärkt förbi och kort därpå hade Arsenal försäkrat sig om Ljungbergs tjänster. Arsene Wenger såg direkt vilket virke det fanns i Fredrik och ex-HBK:aren har vuxit ut till att bli en av 'the Gunners' viktigaste spelare, i synnerhet sedan Overmars och Petit lämnade Highbury. För ett litet land som Sverige är det inte självklart med ständig tillgång till spelare av högsta internationella snitt men Fredrik hör definitivt till den exklusiva skara som kvalar in. Och har man varit en av orkestratörerna när ens klubb vinner "the double" så är man för evigt en av sportens främsta i England.

Jury
Lars-Åke Lagrell, ordförande Svenska Fotbollförbundet
Sune Hellströmer, generalsekreterare Svenska Fotbollförbundet
Lars Lagerbäck, förbundskapten
Tommy Söderberg, förbundskapten
Lars Östling, sportchef Aftonbladet
Lasse Sandlin, krönikör Aftonbladet
Simon Bank, reporter Aftonbladet

Tidigare guldbollsvinnare
Alla årets utmärkelser på galasidorna