Guldbollen 2005 till Zlatan Ibrahimovic

- Det är klart att det är stort att få Guldbollen, säger Zlatan om att överhuvudtaget nämnas i samma andetag som tidigare spelare som erhållit Guldbollen.
- Det är stora spelare, det känns kul. Jag är oerhört stolt över det. Det är alltid kul att vinna ett sånt pris, att bli utsedd till Sveriges bäste spelare ett visst år, säger Zlatan Ibrahimovic.
"Valet var självklart" skriver juryn som utser Sveriges bäste fotbollsspelare: Zlatan Ibrahimovic, 24, får Svenska Fotbollförbundets och Aftonbladets 60:e Guldboll. Därmed skriver han in sig i den svenska fotbollshistorien, bland namn som Gunnar Nordahl, Gunnar Gren, Agne Simonsson, Torbjörn Nilsson, Tomas Brolin, Patrik Andersson och Henrik Larsson.
  • Seger i italienska Serie A med sitt Juventus.
  • 16 mål på 35 matcher under sin första säsong i Serie A.
  • Utsedd till bäste utländske spelare i Serie A.
  • Åtta mål i Sveriges VM-kvalmatcher.
  • Nominerad som en av 30 till FIFA-utmärkelsen Årets spelare.

Det är tydliga fakta på att 2005 års bäste svenske spelare haft en enastående säsong.
Att gå rakt in i ett lag som Juventus som nyinköpt spelare och ha en så dominerande roll från första stunden, visar vilken kvalitet Zlatan har i sitt spel.
I landslaget har han gjort några riktiga världsklassnummer, 1-0-målet mot Ungern borta är ett, men även framspelningen till Henrik Larssons mål mot Island i oktober, sitter fast på fotbollsälskarnas näthinnor.
Zlatans mål med sin fotboll är mycket tydligt: att vinna så mycket som möjligt och att se hur mycket han kan utvecklas som spelare i alla avseenden.
På bara fyra år har Zlatan tagit sig från Malmö FF, via Ajax till Juventus, en av fotbollsvärldens mest framgångsrikaste klubbar.
- Det som är överraskande är väl att jag har klarat omställningen så bra. På dessa fyra år har jag ändå presterat bra på planen, säger han.
Han har också tagit stora kliv som fotbollsspelare, som gör att han idag nämns som en av världens bästa anfallspelare. Han är unik genom sin fantastiska teknik och snabbhet, och med sin längd är han oerhört svårstoppad för försvarsspelarna.
- Det finns många spelare som har haft större talang än jag och varit bättre men som inte har tagit sig vidare. Man måste ha viljan, rätt folk omkring sig och vara öppen mot andra människor som försöker hjälpa en. Och framför allt våga. Det går inte att vika ner sig.
- Det gäller att inse när man gör fel, men också att rätta till felen och gå vidare. Men man kan aldrig vet om man blir en bra spelare på förhand.
Bara 24 år och rimligen många år kvar i världstoppen. Det finns plats för fler Guldbollar i Zlatans prishylla, från olika håll i världen!
Juryns motivering:
ZLATAN IBRAHIMOVIC
får Guldbollen, Aftonbladets och Svenska Fotbollförbundets pris till årets bäste svenske fotbollsspelare, för sina avgörande insatser i landslaget och i Juventus.
Valet var självklart.
Zlatan har i både klubb och landslag utvecklats till en nyckelspelare. Genom talang, hårt arbete och ett sätt att förena det spektakulära med det för laget nyttiga har han blivit en förebild för unga och en gyllene representant för svensk fotboll i världen.

Guldbollen-juryn 2005 bestod av Björn Ahlberg, Sune Hellströmer och Lars Lagerbäck från Svenska Fotbollförbundet samt Simon Bank, Ronny Olovsson och Lasse Sandlin från Aftonbladet.

Guldbollen 2005 - filmintro
Guldbollen är Aftonbladet och Svenska Fotbollförbundets pris till årets bäste fotbollsspelare på herrsidan, och har delats ut sedan 1946.
Tidigare guldbollsvinnare
Guldbollsjuryns medlemmar:
Björn Ahlberg, Sune Hellströmer och Lars Lagerbäck från SvFF, Ronny Olovsson, Lasse Sandlin och Simon Bank från Aftonbladet.