EM för damer 1984

Två högst inofficiella Europamästerskap för damer arrangerades i Italien redan 1969 och 1979, men det var först 1982 som UEFA beslöt att arrangera ett riktigt EM.
16 nationer anmälde sig, och via fyra kvalgrupper kvalificerade sig Sverige, England, Italien och Danmark för ett slutspel där semifinaler och final spelades i hemma/borta format.

Pia Sundhage gör 1-0 mot Island i Ronneby, matchen slutade 5-0 till Sverige.

Sverige kvalade under 1982 och 1983 mot Finland, Island och Norge. Det blev en relativt enkel resa med sex raka segrar och målskillnaden 26-1. De tätaste matcherna var förstås mot Norge, Sverige vann hemma med 2-0 och i den avslutande matchen borta med 2-1. Då var gruppsegern redan klar i och med att Norge tappat en poäng hemma mot Island.

Semifinalmötena blev Sverige-Italien, och England-Danmark. Tidpunkterna för slutspelsmatcherna blev en förhandlingsfråga, Italien ville spela redan i februari 1984. Absolut inte sade Sverige med förbundskapten Ulf Lyfors, med tanke på den svenska säsongen drog igång först i mitten av april.
UEFA fick medla och fastställde 8 och 28 april som speldatum. I mars samlades det svenska laget för uppladdningsläger i den nybyggda Tipshallen i Jönköping, och senare utomhus i Mjällby. Inför den första matchen i Rom den 8 april fick laget också en knapp vecka på sig att träna på plats i Italien.

EM-slutspelet 1984
8 apr Italien Rom 3-2
28 apr Italien Linköping 2-1
12 maj England Göteborg 1-0
27 maj England Luton 0-1 (4-3 str)

Förbundskapten: Ulf Lyfors

Italien-Sverige 2-3 (2-1)
8 april 1984
Stadio Flamino, Rom
1-0 Carolina Morace (21'), 1-1 Helen Johansson (23'), 1-2 Elisabetta Vignotto (29'), 2-2 Pia Sundhage (48'), 3-2 Doris Uusitalo (57').

En rekordpublik kom för att se matchen i Rom, och på hedersläkatren satt Nils Liedholm som säsongen innan lett Roma till ligatiteln. Italien startade bäst, och tog ledningen två gånger via kanonskott från Carolina Morace och Elisabetta Vignotto.

Sverige kvitterade med två nickmål på hörnor, först Helen Johansson och direkt efter halvtidsvilan genom Pia Sundhage. Svenskorna ökade intensiteten i andra halvlek, och Doris Uusitalo avgjorde med ett distinkt skott efter en svensk hörna.
Alla tre mål på hörna alltså, ett gott betyg till hörnläggaren Karin Åhman-Svensson.

Sverige: Leidinge - Börjesson, Nicklasson, Burevik, Kåberg - Åhman-Svensson, Svenjeby, Eva Andersson - Uusitalo, Sundhage, Johansson.
Domare: R. Fockler (Västtyskland)
Publik: 5.000


Sverige-Italien 2-1
(1-0)
28 april 1984
Folkungavallen, Linköping
1-0 Pia Sundhage (28'), 1-1 Carolina Morace (50'), 2-1 Pia Sundhage (52')

Det var bra tryck inför hemmamatchen, och drygt 5.000 åskådare kom till Folkungavallen i Linköping. Pia Sundhage gjorde en kanonmatch och stod för Sveriges båda mål. Båda målen kom på genombrott där Doris Uusitalo stod för framspelningen.
"Världens bästa damspelare" suckade utsända italienska journalister om Sundhage, och dom skulle komma att få medhåll av UEFA som efter finalen utsåg Pia Sundhage till dam-EM:s första "Golden Player".

I den andra semifinalen besegrade England mot Danmark, emot förhandstipen så vann England både hemma (2-1) och borta (1-0).

Sverige: Leidinge (Inger Arnesson 67') - Börjesson, Jansson, Burevik, Kåberg - Åhman-Svensson, Svenjeby, Eva Andersson (Nicklasson 69') - Axén, Sundhage, Uusitalo.
Domare: R. Haugen (Norge)
Publik: 5.162


Sverige-England 1-0
(0-0)
12 maj 1984
Nya Ullevi, Göteborg
1-0 Pia Sundhage (57')

Sverige fick inleda på hemmaplan, och det slogs publikrekord för svensk damfotboll på ett soligt Nya Ullevi. Till åskådarnas jubel dominerade Sverige matchen från början till slut, och var helt överlägsna England på den fina planen.

Men dominansen till trots så gjordes bara ett mål. Angelica Burevik bröt ett engelskt anfall och avancerade snabbt i läge för ett svepande inlägg till Pia Sundhage som nickade stenhårt och otagbart i mål.
Anna Svenjeby gjorde ett enormt jobb på det svenska mittfältet, och utsågs till matchens lirare.

Efter matchen jublades det ändå högst i det engelska omklädningsrummet, med bara 0-1 i bagaget tyckte man sig nu ha fördel inför den avgörande matchen. Pia Sundhage höll definitivt inte med:
- Det är klart att vi vinner returen. Man kan inte missa så här mycket två matcher i följd, kommenterade hon till journalisten Thorsten Frennstedt.

Sverige: Leidinge - Börjeson, Jansson, Burevik, Kåberg - Åhman-Svensson, Svenjeby, Eva Andersson - Videkull, Sundhage, Hansson.
Domare: C.A. Bakker (Holland
Publik: 5.662


England-Sverige 1-0
(1-0), 3-4 e straffar
27 maj 1984
Kenilworth Road, Luton
1-0 Linda Curl (31')

Anette Börjesson med EM-bucklan.Returen blev en helt annan match än den i Göteborg. Det var glest på läktarna, och ett ihållande ösregn inför och under matchen gjorde Lutons hemmaplan Kenilworth Road till en leråker.

Det mesta i matchen handlade om ren kamp, och underlaget gjorde spelet slumpartat. England hade svårt att komma fram till chanser, men gjorde mål på den i stort sett enda man hade. Linda Curl klippte till från långt håll, och vad som möjligtvis varit avsett som ett inlägg tog en hög men perfekt båge över Elisabeth Leidinge i det svenska målet.

Sverige hade flera bud på kvittering, men kom inte närmare än ett skott i stolpen av Eva Andersson. I förlängningen syntes båda lagen rikta in sig på en oundviklig straffsparksläggning.

England vann slantsinglingen, och valde att slå första straffen.

Straffläggning
0-0 Linda Curl - räddning av Elisabeth Leidinge
0-1 Anette Börjesson
1-1 Angela Gallimore
1-2 Eva Andersson
2-2 Deborah Bampton
2-2 Helen Johansson - räddning av Terry Wiseman
2-2 Lorraine Hanson - räddning av Elisabeth Leidinge
2-3 Ann Jansson
3-3 Kerry Davis
3-4 Pia Sundhage

Förbundskapten Ulf Lyfors hade beordrat extra träning på straffar inför finalen, men gömde ansiktet i händerna inför upplösningen. Pia Sundhage (som inte var ordinarie straffläggare i klubblaget Jitex) tvekade dock inte en sekund när hon tog den angörande straffen och sköt hem EM-guldet med sträckt vrist.
Självklar matchhjälte var också Elisabeth Leidinge, som läste och räddade två engelska straffar.

Sverige: Leidinge - Börjesson, Jansson, Burevik, Kåberg - Åhman-Svensson, Svenjeby, Eva Andersson - Videkull (Uusitalo 36'), Sundhage. Helen Johansson.
Domare: I. Goris (Belgien)
Publik: 2.565.

Mästarlaget 1984.

Fakta ur Fotbollboken 1985, Årets Fotboll 1985, och SvFF:s Jubileumsbok 1904-2004.