Beslut i Besvärsnämnden 14 december 2009

BESVÄRSNÄMNDEN
Svenska Fotbollförbundet

BESLUT

meddelat av Besvärsnämnden den 14 december 2009 i ärende nr 1015/09.

Klagande: IFK Norrköping FK

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd beslutade den
4 november 2009 att ålägga IFK Norrköping FK en straffavgift om totalt 25 000 kr för brister i säkerhetsarbetet i samband med matchen i superettan mellan IFK Norrköping FK och Ljungskile SK den 5 oktober 2009.

De säkerhetsbrister vilka IFK Norrköping FK har dömts till ansvar för har bestått i att föreningen inte sett till att föreningens supportrars (klackens) utrymme på sittplatsläktaren på östra läktaren på Nya Parken varit avgränsat, att åskådare stod i utrymningsgångarna samt att tjänstgörande personal inte kände tillräcklig trygghet för att konfrontera klacken under matchen för att hålla utrymningsgångarna fria. Vid bestämmande av straffavgiftens storlek har Disciplinnämnden därutöver beaktat att föreningen - mot den egna säkerhetsorganisationens avrådan - upplåtit sittplatsläktaren till stående publik.

IFK Norrköping FK har överklagat Disciplinnämndense beslut och yrkar att straffavgiften skall undanröjas. IFK Norrköping FK har därvid bl.a. framhållit att klackens placering på den östra sittplatsläktaren varit en temporär åtgärd för att tillmötesgå supportarnas önskemål och därvid skapa förutsättningar för ett bra samarbete med dem.

- - - - -

Besvärsnämnden finner att vad IFK Norrköping FK anfört inför nämnden inte föranleder någon annan bedömning av föreningens ansvar för de påtalade säkerhetsbristerna än den Disciplinnämnden gjort. Med hänsyn härtill, och då Besvärsnämnden även ansluter sig till Disciplinnämndens bedömning av straffavgiftens storlek, skall Disciplinnämndens beslut fastställas.

Besvärsnämnden beslutar

att avslå anförda besvär, till följd varav Disciplinnämndens beslut om straffavgift på 25 000 kr skall stå fast.
Beloppet skall vara inbetalt på SvFF:s postgirokonto 4633-4 senast den 14 januari 2010.

Beslutet får enligt 15 kap. 2 § i RF:s stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.

Överklagan skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 4 januari 2010.

På Besvärsnämndens vägnar

Lars Nilsson

I beslutet deltog: Lars Nilsson, ordförande, Ulrika Kalte, Owe Hultin och Jonas Löfgren.