Beslut i Besvärsnämnden 14 december 2009

BESVÄRSNÄMNDEN
Svenska Fotbollförbundet

BESLUT

meddelat av Besvärsnämnden den 14 december 2009 i ärende nr 1014/09.

Klagande: Landskrona BoIS

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd beslutade den 4 november 2009 att ålägga Landskrona BoIS en straffavgift om 25 000 kr på grund av att pyroteknik antänts i samband med matchen i superettan mellan Mjällby AIF - Landskrona BoIS på Strandvallen den 24 september 2009.

Landskrona BoIS har överklagat Disciplinnämndens beslut och yrkar att straffavgiften skall undanröjas. Som grund härför har Landskrona BoIS anfört att arenan inte hade stängda läktarsektioner, med följd att även andra än de egna supportrarna hade möjlighet att ta sig in på bortalagssektionen, och att det därför varit en omöjlighet för Landskrona BoIS att ta ansvar för den publik som tog sig in på sektionen på detta sätt, eftersom dessa personer inte kunde visiteras av föreningens publikvärdar.

Mjällby AIF har yttrat sig över överklagandet.

- - - - -

Det är ostridigt att antändande av pyroteknik har förekommit på den läktarsektion som anvisats för Landskrona BoIS supporters. Vad Landskrona BoIS anfört inför Besvärsnämnden föranleder ingen annan bedömning i ansvarsfrågan än den som Disciplinnämnden gjort. Vid straffmätningen beaktas att den antända pyrotekniken förorsakat brand i två flaggor. Skäl föreligger därför att utdöma det av Disciplinnämnden ålagda avgiftsbeloppet.

Besvärsnämnden beslutar

att avslå överklagandet, till följd att Disciplinnämndens beslut om straffavgift på 25 000 kr skall stå fast.
Beloppet skall vara inbetalt på SvFF:s postgirokonto 4633-4 senast den 14 januari 2010.

Beslutet får enligt 15 kap. 2 § i RF:s stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.

Överklagan skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 4 januari 2010.

På Besvärsnämndens vägnar

Lars Nilsson

I beslutet deltog: Lars Nilsson, ordförande, samt Ulrika Kalte, Owe Hultin och Jonas Löfgren.