Beslut i Besvärsnämnden 14 september 2009

BESVÄRSNÄMNDEN

Svenska Fotbollförbundet

BESLUT

meddelat av Besvärsnämnden den 14 september 2009 i ärende nr 1006/09.

Klagande: Bankeryds SK

- - - - -

Smålands Fotbollförbunds disciplinnämnd godkände den 18 juni 2009 en av Bankeryds SK inlämnad protest gällande DM-matchen för flickor födda 1993 mellan Gislaveds IS och Bankeryds SK den 6 juni 2009 och beslutade att matchen skulle spelas om. Beslutet fastställdes av Smålands Fotbollförbunds styrelse den 30 juni 2009.

Av utredningen framgår bl.a. följande: Enligt Smålands Fotbollförbunds tävlingsbestämmelser för ungdomsfotboll gäller att det vid utdelad varning (gult kort) skall tillämpas tidsbegränsad utvisning om 10 minuter i all fotboll i åldersgrupperna 13 - 17 år. Under matchen mellan Gislaveds IS och Bankeryds SK vid ställningen 1 - 0 i andra halvlek utdelades varningar med några minuters mellanrum till två olika spelare i Gislaveds IS. Ingen av varningarna ledde dock till utvisning. Under den tid som Gislaveds IS enligt bestämmelserna borde ha haft spelare utvisade utökade laget sin ledning till 3 - 0 vilket även blev matchens slutresultat. Matchdomaren har i yttrande bekräftat att han inte kände till vad som gällde vid varningar i åldersgruppen.

Efter överklagande av Gislaveds IS till Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd beslutade Disciplinnämnden vid sammanträde den 31 juli 2009 att meddela prövningstillstånd och att därvid bifalla Gislaveds IS´ talan med följd att det ursprungliga matchresultatet 3 - 0 till Gislaveds IS fastställdes. Disciplinnämnden uttalade därvid, med hänvisning till bestämmelsen i 10 kap 2 § 1 p i Svenska Fotbollförbundets tävlingsbestämmelser (TB), att "Domares beslut i fakta som rör matchen är enligt regel 5 i regelboken slutgiltiga. Protest mot sådant beslut kan inte föranleda omspel".

Bankeryds SK har överklagat Disciplinnämndens beslut och - som talan får förstås - yrkat att Besvärsnämnden beslutar att matchen skall spelas om.

- - - - -

Besvärsnämnden, som anser att den frågeställning som Bankeryds SK tagit upp i sitt överklagande är av sådan principiell karaktär att förutsättningar att meddela prövningstillstånd föreligger, gör följande bedömning.

Som Disciplinnämnden uttalat är domarens beslut i fakta som rör spelet slutgiltiga enligt Regel 5 i Spelregler för fotboll. Enligt TB 10 kap 2 § 1 p kan en protest mot sådant beslut inte föranleda omspel. Bestämmelsen syftar på domarens beslut under matchen vad avser tillämpningen av de spelregler som gäller. Det rör sig här om domarens bedömningar och beslut ifråga om t.ex. mål, straffspark, frispark, offside, inkast etc. eller huruvida en spelare skall varnas eller utvisas för en förseelse under matchen.
I nu aktuellt ärende har domaren emellertid på grund av okunskap underlåtit att tillämpa en tävlingsbestämmelse som gäller för den aktuella matchen. De varningar som utdömdes skulle enligt bestämmelserna ha medfört 10 minuters utvisning. Så har inte skett. Domaren får därför anses ha tillämpat ett annat regelverk för matchen än det som gällde enligt bestämmelserna. Enligt Besvärsnämnden innefattas inte ett åsidosättande av regelverket av denna karaktär i de situationer som TB 10 kap 2 § i p jämförd med Regel 5 avser att reglera.

Domarens handlande innebär att en för matchen väsentlig bestämmelse har åsidosatts. På grund härav och då det är rimligt att anta att åsidosättandet påverkat matchens utveckling och/eller slutresultat anser Besvärsnämnden, i likhet med Smålands Fotbollförbund, att förutsättningar för omspel föreligger. Besvärsnämnden är dock medveten om att den tävling i vilken den aktuella matchen ingick är avslutad och att något omspel därför de facto inte kommer att kunna anordnas.

Besvärsnämnden beslutar

att med bifall till Bankeryds SK´s överklagan undanröja Disciplinnämndens beslut och fastställa Smålands Fotbollförbunds beslut om omspel.

Beslutet får enligt 15 kap. 2 § i RF:s stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.

Överklagan skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 5 oktober 2009.

På Besvärsnämndens vägnar

Lars Nilsson

I beslutet deltog: Lars Nilsson, ordförande, samt Stefan Alvén, Lena Julin, Ulrika Kalte, Owe Hultin och Jonas Löfgren.