Beslut i Besvärsnämnden 2 juli 2009

BESVÄRSNÄMNDEN

Svenska Fotbollförbundet

BESLUT

meddelat av Besvärsnämnden den 2 juli 2009 i ärende nr 1002/09.

Klagande: Rynninge IK

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd behandlade vid sammanträde den 2 juni 2009 en av IFK Ölme inlämnad protest gällande matchen mellan IFK Ölme och Rynninge IK i division 3 Västra Svealand den 9 maj 2009.

Av utredningen framgår bl.a. följande: Den assisterande domaren i matchen har, efter att ha upptäckt att det vid ett tillfälle under andra halvlek fanns två bollar inne på planen, uppmanat IFK Ölmes målvakt att ta bort den ena bollen. Denna boll befann sig ett par meter från sidlinjen till vänster om IFK Ölmes mål. I samband med att målvakten lämnat sin position i målet för att ta bort den aktuella bollen gjorde Rynninge IK´s målvakt en inspark till en av sina anfallsspelare som kom fri och gjorde mål. Den assisterande domaren hade "pipit" (beep-flaggor) på huvuddomaren för att få hans uppmärksamhet på att det fanns två bollar på planen. Huvuddomaren hade uppmärksammat "pipet" och tittat på den assisterande domaren men inte sett någon reaktion från denne. Huvuddomaren lät därför spelet fortsätta med den ovan nämnda insparken och godkände det mål som därefter följde. Målet innebar att Rynninge IK tog ledningen med 2 - 1, vilket också blev matchens slutresultat. Först efter matchens slut har huvuddomaren och den assisterande domaren diskuterat den uppkomna situationen.

Disciplinnämnden har den 4 juni 2009 bifallit den av IFK Ölme inlämnade protesten och beslutat att matchen skall spelas om.

Rynninge IK har överklagat Disciplinnämndens beslut och yrkat att beslutet undanröjs samt att det ursprungliga matchresultatet fastställs.

- - - - -

Enligt Regel 5 i Spelregler för fotboll är domarens beslut i fakta som rör spelet slutgiltiga. Enligt 10 kap 2 § 1 p i Svenska Fotbollförbundets Tävlingsbestämmelser
kan en protest mot sådant beslut inte föranleda omspel. Av Regel 5 framgår dessutom att domaren endast kan ändra ett beslut om han inser att beslutet är felaktigt eller, om han anser det lämpligt, efter råd från en assisterande domare, om
han inte återupptagit spelet eller avslutat matchen.

I nu aktuellt ärende har domaren godkänt målet och slutfört matchen. Det är utrett att det förekommit brister i kommunikationen mellan huvuddomaren och den assisterande domaren i samband med den aktuella händelsen. Domarens beslut att godkänna Rynninge IK´s 2 - 1 mål är dock slutgiltigt och en protest mot matchresultatet kan följaktligen inte föranleda omspel. Mot bakgrund härav skall Disciplinnämndens beslut om omspel undanröjas och det ursprungliga matchresultatet fastställas.

Besvärsnämnden beslutar

att med bifall till Rynninge IK´s överklagan undanröja Disciplinnämndens beslut om omspel av matchen IFK Ölme - Rynninge IK och fastställa slutresultatet 1 - 2.

Beslutet får enligt 15 kap. 2 § i RF:s stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.

Överklagan skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 23 juli 2009.

På Besvärsnämndens vägnar

Lars Nilsson

I beslutet deltog: Lars Nilsson, ordförande, samt Stefan Alvén, Christer Danielsson, Lena Julin, Ulrika Kalte, Owe Hultin och Jonas Löfgren.