Beslut i Besvärsnämnden 27 november 2009

BESVÄRSNÄMNDEN
Svenska Fotbollförbundet

BESLUT

meddelat av Besvärsnämnden den 27 november 2009 i ärende nr 1011/09.

Klagande: ÖSK Elitfotboll AB

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd beslutade den 8 oktober 2009 att inte bifalla en protest från ÖSK Elitfotboll AB gällande att GAIS skall ha använt en okvalificerad spelare - Wanderson do Carmo (nedan "Wanderson") - i den allsvenska matchen mellan lagen som spelades den 28 september 2009. I protesten gjorde ÖSK Elitfotboll AB gällande att Wanderson spelat matchen utan gällande uppehållstillstånd/arbetstillstånd.

ÖSK Elifotboll AB har överklagat Disciplinnämndens beslut. GAIS har yttrat sig över överklagandet.

- - - - -

Av utredningen i ärendet framgår följande. Wanderson innehar ett av Svenska Fotbollförbundet utfärdat speltillstånd för perioden den 27 juli 2007 - den 30 november 2011. För perioden den 27 juli 2007 - den 27 juli 2009 har Wanderson innehaft uppehålls- och arbetstillstånd. Den 17 september 2009 ansökte Wanderson hos Migrationsverket om förlängt uppehålls- och arbetstillstånd. I beslut den 1 oktober 2009 beviljade Migrationsverket Wanderson uppehålls- och arbetstillstånd med giltighet under perioden den 17 september 2009 - 30 september 2011. Under perioden den 28 juli - den 16 september 2009 saknade således Wanderson uppehålls- och arbetstillstånd. Wanderson deltog under denna period i sex allsvenska matcher. Under perioden den 17 september - 1 oktober 2009 deltog Wanderson i tre allsvenska matcher, däribland matchen mot ÖSK.

Som okvalificerad spelare skall enligt 3 kap 11 § i Svenska Fotbollförbundets Tävlingsbestämmelser (TB) betraktas en spelare som deltagit i spel trots att denne enligt SvFF:s regelverk inte varit behörig att delta. Låter en förening en sådan okvalificerad spelare delta i seriematch skall den andra föreningen anses som segrare i matchen och erhålla 3 poäng, såvida inte särskilda skäl föreligger då poängförlusten kan ersättas med att den felande föreningen åläggs en straffavgift om högst 25 000 kr.

Wanderson är brasiliansk medborgare. Bestämmelserna om icke EU/EES-medborgares rätt att spela i Sverige finns i 4 kap 24 § 4p TB. De två första styckena i nämnda tävlingsbestämmelse innehåller vissa regler för vad som gäller innan ett speltillstånd utfärdas. De därpå följande tre styckena i samma punkt innehåller bestämmelser för vad som skall iakttas i de fall spelaren ifråga vistats i Sverige utan att krav på uppehållstillstånd förelegat, d.v.s. med stöd av turistvisum, men där fortsatt vistelse här i landet kräver att uppehållstillstånd beviljas. Eftersom Wanderson hela tiden sedan den 27 juli 2007 innehaft gällande speltillstånd och han dessutom redan en gång beviljats uppehållstillstånd blir ingen av de här nämnda bestämmelserna tillämpliga i detta ärende.

Lika med Disciplinnämnden finner Besvärsnämnden att ärendet i stället skall prövas i enlighet med bestämmelsen i 4 kap 24 § 4p 6 st TB, enligt vilken en spelare som inte har rätt att vistas i landet skall betraktas som okvalificerad spelare. Bestämmelsen omfattar således de fall där en spelare, som innehaft uppehållstillstånd som löpt ut, underlåter att ansöka om förnyat uppehållstillstånd.

Som framgått ovan har Wandersons dittills gällande uppehållstillstånd löpt ut den 27 juli 2009. Han har därefter inte ansökt om förlängt tillstånd förrän den 17 september 2009. Under perioden fr.o.m. den 28 juli 2009 till dagen för giltigheten av det förlängda uppehållstillståndet den 17 september 2009 har Wanderson således inte haft rätt att vistats i Sverige. Han har således under denna tid också varit att betrakta som okvalificerad enligt TB. Däremot har han vid tidpunkten för matchen mellan GAIS och ÖSK den 28 september 2009 haft rätt att vistas i landet. Wanderson har följaktligen inte varit att betrakta som okvalificerad att delta i denna match och ÖSK Elitfotboll AB:s protest kan därför inte bifallas.

Som Besvärsnämnden redovisat ovan har Wanderson under den period han varit att betrakta som okvalificerad deltagit i ett flertal matcher i Allsvenskan. Det rör sig om matcherna mot Trelleborgs FF den 3 augusti, BK Häcken den 6 augusti, Örgryte IS den 17 augusti, Helsingborgs IF den 23 augusti, Djurgårdens IF den 31 augusti och IF Elfsborg den 12 september 2009. Emellertid gäller enligt 10 kap 2 § 1p TB att protest mot okvalificerad spelares deltagande i tävlingsmatch skall ha inkommit senast inom fem dagar från respektive matchdag. Några protester har dock inte ingivits rörande Wandersons deltagande i dessa matcher. Enligt TB saknas därför nu möjlighet att ådöma GAIS någon påföljd för att Wanderson varit att betrakta som okvalificerad i nämnda matcher.

Besvärsnämnden beslutar

att avslå anförda besvär, med följd att Disciplinnämndens beslut står fast.

Beslutet får enligt 15 kap. 2 § i RF:s stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.

Överklagan skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 18 december 2009.

På Besvärsnämndens vägnar

Lars Nilsson

I beslutet deltog: Lars Nilsson, ordförande, samt Stefan Alvén, Christer Danielsson, Lena Julin, Ulrika Kalte, Owe Hultin och Jonas Löfgren.