Beslut i Besvärsnämnden 27 november 2009

BESVÄRSNÄMNDEN
Svenska Fotbollförbundet

BESLUT

meddelat av Besvärsnämnden den 27 november 2009 i ärende nr 1012/09.

Klagande: IFK Strömstad

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd behandlade den 6 oktober 2009 IFK Strömstads anmälan mot Ljungskile SK:s användande av spelaren Drin Shasivari i vissa matcher under 2009 i Folksams U21 serie trots att denne varit licensierad för IFK Strömstad och någon överenskommelse om lån av spelaren inte träffats.

Ljungskile SK bestred anmälan under påstående att föreningen träffat en muntlig överenskommelse med IFK Strömstad avseende lån av Drin Shasivari.

Disciplinnämnden beslutade den 8 oktober 2009 att ärendet inte skulle medföra någon påföljd samt erinrade samtidigt Ljungskile SK om att lån av spelare som inte är licensierad för föreningen enligt bestämmelserna för U21 serien skall föregås av ett skriftligt godkännande av moderföreningen, vilket godkännande också skall bifogas laguppställningen.

IFK Strömstad har överklagat Disciplinnämndens beslut och yrkar att Ljungskile SK ådöms en påföljd.

Yttrande föreligger från Ljungskile SK.

- - - - -

U 21 serien genomförs i allt väsentligt i enlighet med reglerna i SvFF:s tävlingsbestämmelser (TB). Ett undantag härifrån är den i förhållande till TB utökade möjligheten till lån av spelare. I stället för den reglering som härvidlag finns i 4 kap 12 § TB angående lån av spelare gäller för U 21 serien att en spelare, som inte är licensierad för den deltagande föreningen, kan få delta i denna förenings matcher, dock endast under förutsättning att ett skriftligt godkännande lämnats från moderföreningen och att detta godkännande bifogas laguppställningen.

Den möjlighet till lån av spelare som gäller för U 21 serien innebär att lånemöjligheterna i förhållande till vad som annars gäller enligt TB väsentligt underlättas. Kravet på skriftligt godkännande från moderföreningen får därigenom särskild betydelse och kan enligt Besvärsnämndens uppfattning inte frångås. Av utredningen i ärendet framgår att något skriftligt godkännande till lån av Drin Shasivari aldrig lämnats av IFK Strömstad. Denne har därigenom inte varit behörig att spela för Ljungskile SK i U21 serien.

IFK Strömstads anmälan mot Ljungskile SK får uppfattas som en begäran att Ljungskile SK skall ådömas påföljd enligt 1 kap 1 § 6 st. TB, enligt vilken bestämmelse en underlåtenhet att rätta sig efter gällande tävlingsregler kan medföra en straffavgift om högst 25 000 kronor. Besvärsnämnden finner att det föreligger förutsättningar att tillämpa sistnämnda bestämmelse på den regelöverträdelse som Ljungskile SK gjort sig skyldig till i detta fall. Straffavgiften bör därvid bestämmas till 10 000 kronor.

Besvärsnämnden beslutar

att med ändring av Disciplinnämndens beslut, bifalla anförda besvär och att ålägga Ljungskile SK att utge en straffavgift om 10 000 kronor. Ljungskile SK skall inbetala straffavgiften på SvFF:s pg 4633-4 senast inom en månad från dagen för detta beslut.

Beslutet får enligt 15 kap. 2 § i RF:s stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.

Överklagan skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 18 december 2009.

På Besvärsnämndens vägnar

Lars Nilsson

I beslutet deltog: Lars Nilsson, ordförande, samt Stefan Alvén, Christer Danielsson, Lena Julin, Ulrika Kalte, Owe Hultin och Jonas Löfgren.