Beslut i Besvärsnämnden 25 maj 2010

meddelat av Besvärsnämnden den 25 maj 2010 i ärende nr 1001/2010-11.

Klagande: Gerhard Sager, i egenskap av matchdelegat

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd beslutade den 31 mars 2010 att lämna utan åtgärd en anmälan från matchdelegaten om antändande av pyroteknik i samband med den allsvenska matchen mellan Kalmar FF och IFK Göteborg på Fredrikskans den 13 mars 2010. I sin anmälan uppgav matchdelegaten att en bengal med starkt rött sken och stark rök antändes på sektion M på arenan i anslutning till matchstart, till vilken sektion delar av IFK Göteborgs publik hade anvisats sedan det visat sig att sektion N inte kunnat användas som varit planerat.

Matchdelegaten har överklagat Disciplinnämndens beslut och därvid uppgett att sektion M hade anvisats för IFK Göteborgs supportrar i god tid före matchen samt att publik ännu inte hade börjat släppas in på arenan när sektionen öppnades.

IFK Göteborg har yttrat sig över överklagandet och därvid bl.a. anfört att man inte gavs någon möjlighet att avsöka sektion M innan supportrarna bereddes tillträde dit.

- - - - -

Enligt 6 kap. 2 § i tävlingsbestämmelserna (TB) är gästande förening ansvarig bl.a. för sina supportrars uppförande i samband med match. Enligt 6 kap 3 § TB kan förening vars supportrar bl.a. antänt pyrotekniska pjäser åläggas straffavgift om högst 25 000 kr. Gästande förening ansvarar för uppförandet hos sina supportrar inom den sektion som anvisats dessa (jämför Elitfotbollsmanualen, 3 kap., bilaga 1, Åtgärdsprogram).

Det är i ärendet klarlagt att en bengal antändes i samband med matchstart på den för IFK Göteborgs supportrar anvisade sektion M. Inget i utredningen talar för att den person som antänt pyrotekniken inte tillhört den personkrets för vilken föreningen ansvarar. Ansvar skall därför utkrävas av IFK Göteborg.

Vid bestämmandet av straffavgiftens storlek beaktar Besvärsnämnden att det sena bytet av sektion för IFK Göteborgs supportrar har försvårat möjligheterna för föreningen att genomföra en sedvanlig avsökning av sektionen. Nämnden anser därför att straffavgiften kan bestämmas till ett lägre belopp än som annars skulle följt.

Besvärsnämnden beslutar

att med ändring av Disciplinnämndens beslut, ålägga IFK Göteborg en straffavgift på 10 000 kr.
Beloppet skall vara inbetalt på SvFF:s postgirokonto 4633-4 senast den 25 juni 2010.

Beslutet får enligt 15 kap. 2 § i RF:s stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.

Överklagan skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 8 juni 2010 2010.

På Besvärsnämndens vägnar

Lars Nilsson

I beslutet deltog: Lars Nilsson, ordförande, samt Owe Hultin, Christer Danielsson, Lena Julin, Ulrika Kalte och Jonas Löfgren.