Beslut i Besvärsnämnden 26 oktober 2010

BESVÄRSNÄMNDEN
Svenska Fotbollförbundet

BESLUT

meddelat av Besvärsnämnden den 26 oktober 2010 i ärende nr 1011/2010-11.

Klagande: IFK Göteborg

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd beslutade den 17 september 2010 att ålägga IFK Göteborg en straffavgift på grund av antändande av pyroteknik i form av en ljusfackla på föreningens supportersektion på Råsunda i samband med den allsvenska matchen mellan AIK och IFK Göteborg den 29 augusti 2010.

IFK Göteborg har överklagat Disciplinnämndens beslut och yrkar att straffavgiften bestäms till ett lägre belopp. Som stöd för sitt yrkande har IFK Göteborg bl.a. anfört att den anvisade läktarsektionen varit bristfälligt städad och att man redan på förmötet påpekat att man upphittat pyroteknik på läktarsektionen.
- - - - -

Enligt 2 kap. 26 § i tävlingsbestämmelserna (TB) är gästande förening ansvarig bl.a. för sina supportrars uppförande i samband med match. Enligt 3 kap. 6 § TB kan förening vars supportrar bl.a. antänt pyrotekniska pjäser åläggas straffavgift om högst 25 000 kr.

Det är i ärendet klarlagt att en ljusfackla antändes i samband med matchstart på den för IFK Göteborgs supportrar anvisade läktarsektionen. Den ovan citerade påföljdsbestämmelsen tar sikte på att beivra själva antändandet av pyrotekniska pjäser. Vad IFK Göteborg anfört till stöd för sitt yrkande saknar därför betydelse vid bedömningen av påföljd. Med hänsyn härtill, och till att den av Disciplinnämnden ådömda straffavgiften är i överensstämmelse med praxis, finner inte Besvärsnämnden anledning att göra en annan bedömning än den som Disciplinnämnden gjort.

Besvärsnämnden beslutar

att lämna överklagandet utan bifall, till följd varav Disciplinnämndens beslut skall stå fast.

Beslutet får enligt 15 kap. 2 § i RF:s stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.

Överklagan skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 9 november 2010.

På Besvärsnämndens vägnar

Lars Nilsson