Beslut i Besvärsnämnden 5 oktober 2010

BESVÄRSNÄMNDEN
Svenska Fotbollförbundet

BESLUT

meddelat av Besvärsnämnden den 5 oktober 2010 i ärende nr 1008 – 1010/2010-11

Klaganden:  1. IK Gauthiod (ärende nr 1008/2010-11)
 2. Annelunds IF (ärende nr 1009/2010-11)
 3. Utsiktens BK (ärende nr 1010/2010-11)

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd beslutade den 29 september 2010 att lämna bifall till en av Kinna IF ingiven protest grundad på att Utsiktens BK använt spelaren Azmar Jalali i match mellan föreningarna den 24 september 2010 i div. 2 Västra Götaland trots att denne varit obehörig (nedan "Kinnaärendet"). Disciplinnämndens beslut innebar att matchresultatet – 3 – 1 seger för Utsiktens BK – ändrades så att Kinna IF tilldömdes 3 poäng och målresultatet 3-0.

Disciplinnämnden beslutade samma dag att lämna bifall till en av IK Oddevold den 23 september 2010 ingiven protest grundad på att Utsiktens BK använt obehörig spelare i seriematchen mellan föreningarna den 20 september 2010 (nedan "Oddevoldärendet"). Disciplinnämndens beslut innebar i detta fall att matchresultatet 2 – 2 ändrades så att IK Oddevold tilldömdes 3 poäng och målresultatet 3-0.

Var och en av IK Gauthiod, Annelunds IF och Utsiktens BK har överklagat Disciplinnämndens beslut i Kinnaärendet. IK Gauthiod och Annelunds IF yrkar att Besvärsnämnden skall "upphäva beslutet att ändra matchresultatet".

Utsiktens IK yrkar att Besvärsnämnden upphäver Disciplinnämndens beslut och avslår protesten. I andra hand yrkar Utsiktens IK att Besvärsnämnden skall ålägga Utsiktens IK straffavgift istället för poängförlust. Utsiktens BK har vidare yrkat att Kinnaärendet och Oddevoldärendet handläggs gemensamt av Besvärsnämnden samt att muntlig förhandling skall hållas i ärendet.

Kinna IF har yttrat sig och förklarat att man vidhåller sin protest.

- - - - -

Besvärsnämnden vill till en början påpeka att det vid tidpunkten för Besvärsnämndens prövning inte har ingivits något överklagande avseende Oddevoldärendet. Utsiktens BK:s yrkande om gemensam handläggning av Kinnaärendet och Oddevoldärendet föranleder därför ingen åtgärd. Det är således endast Kinnaärendet som är föremål för Besvärsnämndens prövning i detta beslut.

Samtliga klaganden har till stöd för sina överklaganden framför allt gjort gällande att Svenska Fotbollförbundet ("SvFF") gjort sig skyldigt till ett administrativt misstag genom att man inte meddelat Utsiktens BK att en protest inlämnats i Oddevoldärendet före matchen mot Kinna, vilket skulle ha möjliggjort för Utsiktens BK att undvika att använda Azmar Jalali i den sistnämnda matchen. Föreningarna gör gällande att Utsiktens BK därför kan anses ha varit i god tro rörande Azmar Jallalis behörighet att spela. IK Gauthiod och Annelunds IF pekar dessutom på att de administrativa bristerna hos SvFF leder till att de drabbas som tredje part genom att deras tabelläge försämras.

Utsiktens BK har som ytterligare grund för sitt överklagande anfört att föreningen kontrollerade i FOGIS att Azmar Jalali var spelklar för Utsiktens BK före matchen mot Oddevold och att man därför hade anledning antaga att denne var tillänglig för spel.

Besvärsnämnden, som inte finner muntlig förhandling behövlig, gör följande bedömning.

Utredningen visar att Azmar Jalali blivit spelklar för Utsiktens BK den 8 september 2010. Eftersom övergångsanmälan för Azmar Jalali inkom efter den 31 augusti 2010 gäller emellertid enligt den s.k. 1:a septemberregeln att Jalali inte varit berättigad att spela i den nya klubbens representationslag (A-lag) under höstsäsongen.

I vissa fall, om särskilda skäl föreligger, varvid framför allt beaktas om spelarens möjlighet att spela i den nya föreningen helt utesluts genom 1:a septemberregeln, kan dispens medges från sagda bestämmelse.

Utsiktens BK har omedelbart efter det att övergångsanmälan ankommit till SvFF uppmärksammats på att 1:a septemberregeln är tillämplig i detta fall. Föreningen har också den 7 september 2010 ingivit en ansökan om dispens från bestämmelsen. Föreningen har emellertid inte – förrän helt nyligen - efterkommit den begäran om komplettering av dispensansökan som skickats till spelaren. Föreningen har heller inte före matchen mot Kinna IF kontaktat SvFF för att efterhöra hur dispensärendet fortskred. Besvärsnämnden noterar här att SvFF:s Tävlingskommitté i beslut den 4 oktober 2010 avslagit Azmar Jalalis ansökan om dispens med hänvisning till att Utsiktens BK bedriver B-lagsverksamhet.

Besvärsnämnden anser att Utsiktens BK, av skäl som framgår ovan, måste ha – eller i vart fall borde ha - varit införstådd med att Azmar Jalali inte var behörig att spela i föreningens representationslag förrän en dispens från 1:a september regeln eventuellt skulle ha beviljats. Man har ändå underlåtit att kontrollera statusen i dispensärendet innan Jalali används i matchen mot Kinna IF. Det bör i detta sammanhang påpekas att det av den omständigheten att Jalali var registrerad i FOGIS inför Kinnamatchen inte kan dras slutsatsen att denne också varit behörig att spela i matchen. FOGIS registrerar nämligen endast i vilken klubb en viss spelare har sin licens, däremot inte om denne också, t.ex. till följd av 1:a septemberregeln, är behörig att spela i föreningens representationslag eller inte.

Enligt Besvärsnämndens uppfattning kan till följd av det ovan sagda varken god tro eller någon annan ursäktlig villfarelse ha förelegat hos Utsiktens BK vid det aktuella matchtillfället. Den omständigheten att SvFF inte informerat Utsiktens BK om den inlämnade protesten i Oddevoldärendet föranleder ingen annan bedömning.

I likhet med Disciplinnämnden finner därför Besvärsnämnden att Azmar Jalali var obehörig att spela i matchen mot Kinna IF den 24 september 2010.

Enligt 3 kap. 5 § i Tävlingsbestämmelserna skall den normala påföljden vid användandet av obehörig spelare vara att den förening som inte felat tillerkänns tre poäng och, om detta är mer fördelaktigt för den sistnämnda föreningen, målresultatet fastställs till 3 – 0. Lika med Disciplinnämnden finner Besvärsnämnden att det i ärendet inte framkommit sådana särskilda skäl att Utsiktens BK, istället för poängförlust, skall åläggas en straffavgift. Den omständigheten att vissa andra lag än de som spelar den aktuella matchen, till följd av den förändrade poängtilldelningen, kan få ett bättre eller sämre tabelläge på grund av att ett förändrat matchresultat, är en direkt och naturlig följd av de aktuella bestämmelserna, och utgör således inte i sig ett skäl för att gå ifrån normalpåföljden poängförlust.

Besvärsnämnden beslutar

att avslå anförda besvär, till följd att Disciplinnämndens beslut står fast.

Beslutet får enligt 15 kap. 2 § i RF:s stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.

Överklagan skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 19 oktober 2010.

På Besvärsnämndens vägnar

Lars Nilsson
I beslutet deltog: Lars Nilsson, ordförande, samt Stefan Alvén, Christer Danielsson och Jonas Löfgren.