Beslut i Besvärsnämnden 5 oktober 2010

BESVÄRSNÄMNDEN
Svenska Fotbollförbundet

BESLUT

meddelat av Besvärsnämnden den 5 oktober 2010 i ärende nr 1007/2010-11.

Klagande: IFK Värnamo

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd beslutade den 19 augusti 2010 att ålägga IFK Värnamo en straffavgift om 15 000 kr på grund av att pyroteknik antänts i samband med matchen i div. 1 Södra mellan IFK Värnamo och Lunds BK den 27 juni 2010. Av matchdomarens rapport framgår att en mindre rökbomb smällts av vid tre tillfällen varvid en kraftig rökutveckling uppstod.

IFK Värnamo har överklagat Disciplinnämndens beslut och yrkar att straffavgiften skall sänkas. Som grund härför har IFK Värnamo bl.a. anfört att händelsen inte var så dramatisk som domaren beskrivit samt att bötessumman inte står i proportion till förseelsens allvarlighet.

Matchdomaren har kommunicerats överklagan men inte yttrat sig.

- - - - -

Det är ostridigt att antändande av pyroteknik har förekommit i samband med det aktuella matchtillfället. IFK Värnamo skall därför fällas till ansvar för förseelsen. Disciplinnämndens straffmätning följer gängse påföljdspraxis för användning av pyroteknik. Med hänsyn härtill, och till att vad IFK Värnamo anfört i denna del inte föranleder någon annan bedömning, saknas skäl att ändra Disciplinnämndens beslut.

Besvärsnämnden beslutar

att avslå överklagandet, till följd att Disciplinnämndens beslut om straffavgift på 15 000 kr skall stå fast.
Beloppet skall vara inbetalt på SvFF:s postgirokonto 4633-4 senast den 5 november 2010.

Beslutet får enligt 15 kap. 2 § i RF:s stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.

Överklagan skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 19 oktober 2010.

På Besvärsnämndens vägnar

Lars Nilsson

I beslutet deltog: Lars Nilsson, ordförande, samt Stefan Alvén, Christer Danielsson och Jonas Löfgren.