Beslut i Besvärsnämnden 13 september 2011

BESVÄRSNÄMNDEN

Svenska Fotbollförbundet

BESLUT

meddelat av Besvärsnämnden den 13 september 2011 i ärende nr 1015/2011-12.

Klagande: Höörs IS

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd beslutade den 12 augusti 2011 att med stöd av bestämmelsen i 2 kap. 17 § SvFF:s tävlingsbestämmelser bifalla Lilla Torg FF:s framställan om att inte bli uteslutet ur div. 3 Södra Götaland med anledning av lämnad walk-over i matchen mellan Höörs IF och Lilla Torg FF den 5 augusti 2011. Disciplinnämndens beslut innebar en tillämpning av nämnda bestämmelses andra stycke, enligt vilket beslutande organ, om särskilda skäl föreligger, kan medge lag som lämnat walk-over att ändå få fortsätta att deltaga i serien.

Höörs IS har överklagat Disciplinnämndens beslut till Besvärsnämnden och därvid yrkat att beslutet skall upphävas, med följd att Lilla Torg FF skall uteslutas ur serien.

Lilla Torg FF har bestritt ändring.

- - - - -

Det överklagade beslutet rör formellt enbart frågan om det funnits sådana särskilda skäl som medför att Lilla Torg FF, trots lämnad walk-over, ändå skall medges att fortsätta seriespelet. Oavsett detta måste det enligt Besvärsnämnden först klarläggas om en walk-over situation överhuvudtaget förelegat vid det aktuella matchtillfället.

Av utredningen framgår, vilket också Disciplinnämnden konstaterat, att klubbarna muntligen varit överens om att flytta matchen till den 9 augusti 2011. Denna överenskommelse har bekräftats genom att matchändringsavgiften betalts in till SvFF av representant för Höörs IS samt av diverse övriga kontakter som förekommit med SvFF:s kansli. Ett bindande avtal om matchändringen har således kommit till stånd.

Det förhållandet att Höörs IS, efter det att det bindande avtalet kommit till stånd, ensidigt valt att gå ifrån vad klubbarna varit överens om innebär inte att det ingångna avtalet om matchändring upphört att gälla. Besvärsnämnden anser därför att det överhuvudtaget inte förelegat en walk-over situation när Lilla Torg FF inte inställde sig till matchen den 5 augusti 2011.

Till följd av Besvärsnämndens ovan gjorda bedömning saknas det anledning för Besvärsnämnden att pröva frågan huruvida det förelegat särskilda skäl att inte utesluta Lilla Torg FF ur serien. Konsekvensen av Besvärsnämndens beslut blir istället att matchen mellan Höörs IS och Lilla Torg FF skall spelas.

Besvärsnämnden beslutar

att upphäva Disciplinnämndens beslut att fastställa resultatet i matchen mellan Höörs IS och Lilla Torg FF till 3 – 0, med följd att matchen istället skall spelas.

Beslutet får enligt 15 kap. 2 § i RF:s stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.

Överklagan skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 27 september 2011.

På Besvärsnämndens vägnar

Lars Nilsson

I beslutet deltog: Lars Nilsson, ordförande, samt Owe Hultin, Christer Danielsson och Jonas Löfgren.