Beslut i Besvärsnämnden 18 februari 2011

BESVÄRSNÄMNDEN
Svenska Fotbollförbundet

BESLUT

meddelat av Besvärsnämnden den 18 februari 2011 i ärende nr 1022/2010-11

Klagande: Hägglunds IoFK

Efter en anmälan från SvFF:s ekonomiavdelning beslöt Disciplinnämnden den 20 december 2010 med stöd av 1 kap 1 § i SvFF:s Tävlingsbestämmelser (TB) att ålägga Hägglunds IoFK en straffavgift om 5 000 kronor på grund av att föreningen, trots påminnelser härom, inte i rätt tid insänt underlag för domarkostnadsfördelningen 2010 för Damer div. 2. Hägglunds IoFK spelar i Damer div. 2 Norra Norrland. Enligt bestämmelserna skulle underlaget - bestående i en särskild, av SvFF framtagen, blankett för sammanställning av domarkostnader (resekostnader) samt kopior av relevanta domarkvitton – ha varit SvFF tillhanda senast den 15 november 2010.

Hägglunds IoFK har överklagat Disciplinnämndens beslut och - som talan får förstås - yrkat att beslutet skall undanröjas. Hägglunds IoFK har till stöd för sitt yrkande hänvisat till att man den 15 november 2010 via e-postbrev sänt in en egenhändigt framtagen blankett för sammanställning av domarkostnaderna.

- - - - -

Av utredningen framgår att Hägglunds IoFK den 15 november 2010 skickade in en av föreningen själv framställd blankett för redovisning av domarkostnader per e-brev till SvFF. Blanketten innehöll i allt väsentligt den redovisning som rätteligen skulle ha skett på den av SvFF framställda blanketten. Däremot saknades kopior av relevanta domarkvitton. Den 16 november skickade SvFF tillbaka e-brevet per post till föreningen tillsammans med SvFF´s blankett samt en uppmaning att fylla i denna och bifoga domarnas reseräkningar. Hägglunds IoFK skickade därefter – enligt egen uppgift – in den korrekta blanketten. Denna kom dock aldrig SvFF tillhanda. Först efter Disciplinnämndens beslut inkom den korrekta blanketten till SvFF.

Besvärsnämnden noterar till en början följande. Systemet med en fördelning av domarkostnader syftar till att få en mer rättvis kostnadsbelastning mellan – i detta fall – de 90 föreningarna i Damer division 2. De 90 föreningarnas totala resekostnader för domare sammanräknas och divideras därefter med antal föreningar. De föreningar som har en högre faktiskt totalkostnad än snittkostnaden har rätt att få tillbaka mellanskillnaden från SvFF. Motsatt gäller att föreningar med en lägre faktisk totalkostnad än snittkostnaden blir skyldiga att betala in mellanskillnaden till SvFF.

Som framgått ovan ställer SvFF som krav på föreningarna i detta hänseende att föreningarna redovisar sina kostnader på en särskild blankett och att kopior av domarkvitton bifogas blanketten. För en förening som inte redovisar sina kostnader på föreskrivet sätt anses domarkostnaden motsvara den kostnad som redovisas av den förening med lägsta redovisade kostnad i respektive serie. I Damer div. 2 Norra Norrland utgjorde denna kostnad 350 kronor för 2010.

Vid beräkningen har Hägglunds IoFK som en följd av det ovan sagda åsatts en kostnad om 350 kronor. Snittkostnaden för alla div. 2-föreningar uppgick under 2010 till 2 904 kronor/förening. Föreningen har till följd av detta fakturerats ett belopp om
2 554 kronor, motsvarande skillnaden mellan snittkostnaden och 350 kronor.

Av den redovisning som Hägglunds IoFK lämnat in den 15 november 2010 och som bekräftats genom insändandet av den korrekta blanketten den 23 december 2010 framgår att föreningens kostnader i verkligheten uppgått till 5 940 kronor. Skulle föreningens verkliga kostnader ha beaktats vid beräkningen av snittkostnaden skulle denna ha uppgått till 2 966 kronor. Föreningen skulle således ha varit berättigad att få tillbaka mellanskillnaden om cirka 3 000 kr istället för att tvingas att betala in 2 554 kronor till SvFF. Hägglunds IoFK´s underlåtenhet att redovisa på korrekt blankett har därigenom "kostat" föreningen cirka 5 500 kronor redan till följd av fördelningssystemets konstruktion.

Besvärsnämnden konstaterar att Hägglunds IoFK i den egna blanketten som insändes till SvFF den 15 november 2010 har redovisat de uppgifter som krävdes för att utgöra underlag för beräkningen av domarkostnadsfördelningen. Även om föreningen inte i tid lämnat den efterfrågade redovisningen på SvFF´s blankett så har SvFF följaktligen ändå haft tillgång till de uppgifter som behövts för att bestämma domarkostnadsfördelningen. Föreningens underlåtenhet att använda föreskriven blankett är i och för sig i strid med regelsystemet men inte av den karaktären att den kan anses som en straffvärd felhantering. Föreningen har inte heller haft någon egen vinning av sitt agerande. Besvärsnämnden anser därför att föreningens underlåtenhet inte skall föranleda någon straffsanktion.

Besvärsnämnden beslutar

att med bifall till Hägglunds IoFK´s överklagan, undanröja Disciplinnämndens beslut om straffavgift.

Beslutet får enligt 15 kap. 2 § i RF:s stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.

Överklagan skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 4 mars 2011.

På Besvärsnämndens vägnar

Lars Nilsson