Beslut i Besvärsnämnden 27 maj 2011

BESVÄRSNÄMNDEN
Svenska Fotbollförbundet

BESLUT

meddelat av Besvärsnämnden den 30 juni 2011 i ärende nr 1007/2011-12.

Klagande: Västerås SK FK

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd beslutade den 27 maj 2011 att med stöd av 3 kap. 6 § SvFF:s tävlingsbestämmelser ålägga Västerås SK FK en straffavgift om 25 000 kr på grund av att föremål inkastats på planen under matchen i Superettan mellan Västerås SK FK och IFK Värnamo den 8 maj 2011. I matchdelegatens anmälan anges bl.a. att ett 25-tal kvittorullar kastats in från VSK-klacken strax innan starten av andra halvlek och att rullarna inte kastats in i syfte att träffa någon utan som något slag av tifo.

Västerås SK FK har överklagat Disciplinnämndens beslut och yrkar, med hänvisning till att den utdömda straffavgiften inte står i rimlig proportion till händelsen, att straffavgiften skall nedsättas. Västerås SK FK har därvid gjort gällande att det var serpentiner, och således inte kvittorullar, som kastades in från VSK-klacken.

Matchdelegaten har i yttrande till Besvärsnämnden uppgett bl.a. att han inte uppfattade om det var kvittorullar eller serpentiner som kastades in.

- - - - -

Det är ostridigt att ett större antal pappersrullar kastats in på planen under ifrågavarande match. Västerås SK FK skall därför fällas till ansvar för förseelse mot den aktuella tävlingsbestämmelsen. Disciplinnämnden har vid sin straffmätning följt gängse påföljdspraxis vid inkastande av kvittorullar och liknande hårda föremål. Västerås SK FK:s påstående om att det inte varit kvittorullar utan serpentiner som kastats in har emellertid inte vederlagts av utredningen. Med hänvisning härtill finner Besvärsnämnden skäl att nedsätta den av Disciplinnämnden ålagda straffavgiften till 15 000 kronor.

Besvärsnämnden beslutar

att med delvis ändring av Disciplinnämndens beslut, nedsätta straffavgiften till 15 000 kronor.

Beloppet skall vara inbetalt på SvFF:s postgirokonto 4633-4 senast den 30 juli 2011.

Beslutet får enligt 15 kap. 2 § i RF:s stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.

Överklagan skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 14 juli 2011.

På Besvärsnämndens vägnar

Lars Nilsson

I beslutet deltog: Lars Nilsson, ordförande, samt Christer Danielsson, Jonas Löfgren, Johan Fröjelin och Åsa Lönnqvist.