Beslut i Besvärsnämnden 3 februari 2011

BESVÄRSNÄMNDEN
Svenska Fotbollförbundet

BESLUT

meddelat av Besvärsnämnden den 3 februari 2011 i ärende nr 1019/2010-11

Klagande: Håkan Kindberg

AIK Fotboll ("AIK") beslöt den 16 september 2010 att under perioden från och med den 14 september 2010 till och med den 14 september 2011 förbjuda Håkan Kindberg tillträde till AIK:s samtliga hemmamatcher, övriga matcharenor som nyttjas av övriga föreningar i Allsvenskan och Superettan samt fotbollslandskamper i Sverige. Tillträdesförbudet utsträcktes av AIK:s huvudstyrelse till att omfatta även AIK:s matcher i ishockey och innebandy.

Håkan Kindberg innehar årskort på Råsunda Fotbollstadion med plats på östra nedre, sektion 107, trappa 6, rad 9, plats 13. Bakgrunden till AIK:s beslut var att Kindberg utpekats av en publikvärd som skyldig till att ha kastat in en plastmugg på planen på Fotbollstadion i samband med den allsvenska matchen AIK – IFK Göteborg den 29 augusti 2010. Muggen skall enligt beslutet ha hamnat strax bakom en av de assisterande domarna.

Håkan Kindberg, som förnekat vad som lagts honom till last, yrkade i överklagande av AIK:s beslut till Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd att beslutet om tillträdesförbud skulle undanröjas. Disciplinnämnden beslutade den 28 oktober 2010 att avslå Kindbergs överklagan.

Håkan Kindberg har i överklagan till Besvärsnämnden vidhållit att han är oskyldig till den aktuella förseelsen och yrkat att Disciplinnämndens beslut skall undanröjas.

AIK har yttrat sig i ärendet hos Besvärsnämnden.

- - - - -

Besvärsnämnden noterar till en början att Håkan Kindbergs överklagan omfattar såväl AIK:s beslut som Disciplinnämndens beslut. Som angetts ovan innebär AIK:s beslut tillträdesförbud inte bara inom fotbollsverksamheten utan också för AIK:s hemmamatcher i innebandy och ishockey. Eftersom Besvärsnämnden, liksom Disciplinnämnden, inte kan pröva överklagan i den utsträckning den avser andra sporter än fotboll, kommer nämndens prövning av Kindbergs överklagan att begränsas till fotbollsverksamheten.

Enligt 2 kap. 26 § TB är förening skyldig att vidta alla erforderliga åtgärder för att identifiera samt att stänga av egna ordningsstörande supportrar genom arrangörsavstängning och/eller ansöka om åtgärder enligt lagen (2005:321) om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang. Av 3 kap. 9 § TB följer att förening har rätt att på sakliga grunder förbjuda personer tillträde till sin matcharena samt att ett sådant beslut, som fattas av en förening tillhörande förbundsserierna, även får utsträckas till att omfatta samtliga matcharenor som nyttjas av föreningarna i förbundsserierna och arenor där landskamper spelas i Sverige.

Håkan Kindberg har till stöd för sitt yrkande bl.a. åberopat vad som anförts i skriftliga vittnesutsagor lämnade per e-brev av fyra personer med platser i omedelbar anslutning till hans egen. Kindberg har därutöver hänvisat till valda sekvenser ur den TV-inspelning som Canal+ gjort från matchen. Han har sammanfattningsvis hävdat att den aktuella muggen måste ha kastats in från någon som suttit långt till höger om honom på östra läktaren i riktning mot den norra läktaren. Denna uppgift bekräftas av de skriftliga vittnesutsagorna.

Besvärsnämnden, som själv inhämtat kompletterande utredning i form av en plan över aktuell läktarsektion med beskrivning av åskådarplatsernas placering, gör följande bedömning.

Ett tillträdesförbud är av en straffrättslig karaktär. Höga beviskrav måste därför ställas på utredningen för att en person skall kunna åläggas ett tillträdesförbud. Inom straffprocessen gäller generellt att det skall vara ställt utom rimligt tvivel att en åtalad person gjort sig skyldig till den påtalade förseelsen för att kunna fällas till ansvar. Det finns anledning att även i fråga om tillträdesförbud till idrottsarrangemang ställa höga beviskrav.

Av utredningen framgår att Håkan Kindbergs plats är placerad på östra nedre läktaren, nära mittlinjen. Av TV-filmen framgår att kameran, som var placerad vid mittlinjen nedanför nedre östra läktaren och således i stort sett rakt nedanför Kindbergs plats när den aktuella plastmuggen kastades in, var riktad mot den del av planen som ligger nedanför hörnan av norra ståplatsläktaren och västra läktaren. Detta innebär att kameran var riktad i ungefärligen 45 graders vinkel i förhållande till sidlinjen nedanför den östra läktaren.

Av TV-filmen går det inte att med säkerhet fastställa från vilken del av östra läktaren som muggen kastades. TV-filmen ger dock, som Besvärsnämnden uppfattar förhållandena, närmast vid handen att plastmuggen kommit inflygande på planen från höger i förhållande till kameravinkeln, i nära på rät vinkel i förhållande till kamerariktningen, och på relativt låg höjd. Detta skulle i så fall innebära att muggen kastats in från en plats på östra läktaren som inte är belägen nära mittlinjen utan närmare den norra läktaren. Detta stöds också av de skriftliga vittnesutsagor som lämnats i ärendet. Med tanke på kamerans riktning borde ett kast från Kindbergs plats istället ha medfört att muggen kommit inflygande över kameran bakifrån eller snett bakifrån kamerariktningen.

Även om publikvärden i detta fall pekat ut Håkan Kindberg som den som kastade in plastmuggen på planen, visar utredningen enligt Besvärsnämnden sammantaget så många omständigheter som talar för att muggen kastats in från en annan plats på östra läktaren än Kindbergs. Besvärsnämnden finner det därför inte bevisat att Kindberg gjort sig skyldig till vad som lagts honom till last i detta ärende. Disciplinnämndens beslut om tillträdesförbud skall således undanröjas.

Besvärsnämnden beslutar

att med undanröjande av Disciplinnämndens beslut bifalla Håkan Kindbergs överklagan, till följd att Håkan Kindbergs avstängning från AIK:s samtliga hemmamatcher i fotboll, övriga matcharenor som nyttjas av övriga föreningar i Allsvenskan och Superettan samt fotbollslandskamper i Sverige under perioden fram t.o.m. den 14 september 2011 upphävs med omedelbar verkan.

Beslutet får enligt 15 kap. 2 § i RF:s stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.

Överklagan skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 17 februari 2011.

På Besvärsnämndens vägnar

Lars Nilsson

I beslutet deltog: Lars Nilsson, ordförande, samt Owe Hultin, Lena Julin och Jonas Löfgren.