Beslut i Besvärsnämnden 28 november

BESLUT

meddelat av Besvärsnämnden den 28 november 2007 i ärende
nr 1005/07.
Klagande: IFK Timrå.

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd (DiscN) beslutade den 27 mars 2007 att enligt gällande bestämmelser ålägga IFK Timrå att utbetala utbildningsersättning till IFK Sundsvall avseende spelaren André Grim.

IFK Timrå har överklagat DiscN:s beslut och yrkar att ingen ersättning skall utgå till IFK Sundsvall. Till stöd härför har IFK Timrå hänvisat till den betalning som redan erlagts till IFK Sundsvall i enlighet med det avtal som upprättats mellan IFK Timrå och IFK Sundsvall den 19 mars 2004 i samband med André Grims övergång till IFK Timrå. Skulle Besvärsnämnden ändå döma IFK Timrå att betala utbildningsersättning, yrkar föreningen nedsättning av beloppet genom att avdrag görs dels för den övergångssumma som betalats vid övergången och dels med visst belopp då spelaren numera gått till annan förening och detta, till följd av Bosman-reglerna, skett utan ersättning till IFK Timrå.

Reglerna om utbildningsersättning infördes i slutet av 2004.

Enligt 4 kap 17.2 § Tävlingsbestämmelserna (TB) skall tränings- och utbildningsersättning utbetalas när en spelare undertecknar sitt första spelaravtal som professionell.

Av utredningen i ärendet framgår att spelaravtal registrerats för André Grim per den 1 januari 2006. Skyldighet att utge utbildnings- och träningsersättning enligt gällande bestämmelser härom i TB uppkom därigenom vid denna tidpunkt.

Frågan om ersättningen skall reduceras eller inte av de skäl IFK Timrå anfört till stöd härför kan inte bli föremål för Besvärsnämndens prövning. Parterna erinras om att tvister av sådant slag istället kan bli föremål för prövning i Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd.

Besvärsnämnden beslutar

att avslå anförda besvär.

Beslutet får enligt 15 kap. 2 § i RF:s stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.
Överklagan skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 19 december 2007.