Beslut i Besvärsnämnden 8 april

BESVÄRSNÄMNDEN
Svenska Fotbollförbundet

BESLUT
meddelat av Besvärsnämnden den 8 april 2008 i ärende nr 1013/07.

Klagande: Christian Berndtsson

- - - - -

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd (DiscN) beslutade den 15 augusti 2007 att Christian Berndtsson avstängs från samtliga A-landskamper i Sverige under tiden fr.o.m. den 7 augusti 2007 t.o.m. den 13 juni 2008. DiscN har därutöver den 18 december 2007 avslagit Berndtssons överklagan av IFK Göteborgs beslut som rör besöksförbud på matcher i Allsvenskan, Superettan, Svenska Cupen och Royal League under tiden fr.o.m. den 14 juni 2007 t.o.m. den 13 juni 2009. Berndtsson har - som hans talan får förstås - överklagat DiscN:s båda beslut.

- - - - -

Vad först gäller ansvarsfrågan anser inte Besvärsnämnden att utredningen i ärendet ger anledning att bedöma ärendet på annat sätt än DiscN gjort.

Vad härefter gäller avstängningstidens längd gör Besvärsnämnden följande bedömning.

Enligt 3 kap Elitfotbollsmanualen för 2007, som innehåller föreskrifter för föreningar i Allsvenskan och Superettan, har sådan förening rätt att avstänga supportrar i upp till två år från matcher på samtliga elitarenor i Sverige. Beträffande DiscN:s möjlighet att avstänga från landskamper är motsvarande avstängningstid begränsad till ett år enligt 6 kap 5 § i Tävlingsbestämmelserna (TB) för 2007.

Berndtsson har av IFK Göteborg ålagts besöksförbud under en period av två år, motsvarande den maximala period en avstängning enligt Elitfotbollsmanualen kan uppgå till. Det ligger i sakens natur att de längsta avstängningsperioderna skall användas som påföljder för gärningar som är av mycket allvarlig karaktär. Det finns också enligt Besvärsnämnden i och för sig generellt en anledning att bedöma gärningar som består i att föremål antänds på läktaren som allvarliga. Med beaktande av samtliga omständigheter i detta fall anser dock Besvärsnämnden att det finns skäl att något nedsätta den av DiscN utdömda avstängningsperioden. Hänsyn har härvid i viss utsträckning tagits till det förhållandet att Berndtsson även ålagts "böter" av IFK Göteborg för förseelsen. Besvärsnämnden anser därvid i detta fall att avstängningstiden vad gäller matcher i Allsvenskan m.m. bör gälla i 15 månader

Besvärsnämnden beslutar

att fastställa DiscN:s beslut såvitt avser att avstänga Berndtsson från samtliga A-landskamper i Sverige under perioden t.o.m. den 13 juni 2008, samt

att med delvis ändring av DiscN:s beslut avstänga Berndtsson från matcher i Allsvenskan, Superettan, Svenska Cupen och internationella turneringar där en medlem i Svensk Elitfotboll står som matcharrangör t.o.m. den 13 september 2008.

På Besvärsnämndens vägnar

Lars Nilsson

I beslutet deltog: Lars Nilsson, ordförande, Stefan Alvén och Christer Danielsson.

Sekreterare: Ulrika Karlsson