Beslut i Besvärsnämnden 15 maj

BESVÄRSNÄMNDEN

Svenska Fotbollförbundet

BESLUT

meddelat av Besvärsnämnden den 15 maj 2008 i ärende nr 1004/08.

Klagande: Djurgårdens Elitfotboll AB ("Djurgården")

- - - - -

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd (DiscN) beslutade den

12 mars 2008 att ålägga Djurgården en straffavgift om 10 000 kr för antändande av pyroteknik vid träningsmatch på Stadshagens IP i Stockholm den 9 februari 2008 mot IF Brommapojkarna. Djurgården har överklagat DiscN:s beslut och yrkar att straffavgiften skall undanröjas. Som grund härför har Djurgården anfört att antändandet av ifrågavarande pyroteknik skall anses ha skett utanför arenan varför SvFF:s tävlingsbestämmelsers (TB) regler om straffavgift inte är tillämpliga. För det fall Besvärsnämnden skulle finna att pyrotekniken antänts inom arenan yrkar Djurgården att straffavgiften nedsätts till skäliga 1 000 kr.

- - - - -

Enligt 6 kap. 2 § TB är arrangerande och gästande förening ansvarig bl.a. för sina supportrars uppförande i samband med match. Enligt 6 kap 3 § TB kan förening åläggas straffavgift om högst 25.000 kr om föreningens supportrar t.ex. antänt pyroteknik inom arenan under eller i anslutning till match. Det sistnämnda ansvaret, till skillnad mot ansvaret under 6 kap. 2 § TB, är inte beroende av om föreningen brustit i sitt arrangemangsansvar eller inte. Med match avses enligt 1 kap 4 § p 1 TB inte bara tävlingsmatch utan även vänskapsmatch. Bestämmelsen om straffavgift vid antändande av pyroteknik är således tillämplig även vid träningsmatcher.

Det är ostridigt att antändande av pyroteknik har förekommit vid det aktuella matchtillfället. Av utredningen framgår vidare att antändandet av pyroteknik skett bl.a. på ytan strax utanför det staket som avgränsar själva spelplanens ena kortsida. Djurgården har till stöd för sitt överklagande gjort gällande att denna yta inte kan anses vara belägen inom arenan, vilket är en förutsättning för att straffavgift skall kunna utdömas. Besvärsnämnden konstaterar häremot att det aktuella staketet är anbringat omedelbart bakom målburen på kortsidan. Utrymmet mellan spelplanens kortsida och staketet är så begränsat att det inte tillåter publik att vistas där i samband med matcher. Den publik som befinner sig utmed denna kortsida av planen är istället hänvisad till att vistas utanför staketet. Ytan utanför detta staket används även av publik som går till och från läktaren utmed planens ena långsida. Det ifrågavarande utrymmet ingår således som en naturlig och nödvändig del av de publikplatser som omgärdar spelplanen och är enligt nämnden att anse som belägna inom arenan.

Med hänvisning till vad som ovan sagts anser Besvärsnämnden att Djurgården skall åläggas en straffavgift för nämnda förseelser. Besvärsnämnden finner inte skäl föreligga att göra en annan bedömning vad gäller straffavgiftens storlek än den som DiscN har gjort.

Besvärsnämnden beslutar

att avslå anförda besvär, till följd varav DiscN´s beslut om straffavgift på 10 000 kr skall stå fast.

Beloppet skall vara inbetalt på SvFF:s postgirokonto 4633-4 senast den 15 juni 2008.

Beslutet får enligt 15 kap. 2 § i RF:s stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.

Överklagan skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 5 juni 2008.

På Besvärsnämndens vägnar

Lars Nilsson

I beslutet deltog: Lars Nilsson, ordförande, Christer Danielsson, Ulrika Kalte, Lena Julin och Sabine Söndergaard.

Sekreterare: Elisabeth Aldaeus