Beslut i Besvärsnämnden 18 juni

BESVÄRSNÄMNDEN

Svenska Fotbollförbundet

BESLUT

meddelat av Besvärsnämnden den 18 juni 2008 i ärende nr 1007/08

Klagande: Karlskrona FF

- - - - -

Besvärsnämnden beslutade den 8 april 2008 att inte bevilja prövningstillstånd avseende Disciplinnämndens (DiscN) beslut den 10 mars 2008 att avslå Karlskrona FF:s överklagan över tävlingsjuryns beslut att bifalla protest från Björndammens BK angående okvalificerad spelares deltagande i matchen Karlskrona FF - Björndammens BK i Futsal SM för flickor 15 år den 29 februari 2008.

Karlskrona FF har å sin sida ingivit en skrivelse benämnd "Överklagan om beslut samt protest mot Björndammen" till Svenska Fotbollförbundet (SvFF), dagtecknad den 4 mars 2008. Skrivelsen innefattar - såsom Karlskrona FF slutligen preciserat i sin talan - dels en protest mot Björndammens BK för användande av okvalificerade spelare under nämnda Futsal SM, dels en begäran om att Björndammens BK ska tilldelas en varning för lämnande av oriktiga uppgifter till Göteborgs Fotbollsförbund i fråga rörande den aktuella spelarens representationsrätt.

DiscN har i beslut den 14 april 2008 lämnat Karlskrona FF´s överklagan och protest utan bifall.

- - - - -

Besvärsnämnden behandlar först Karlskrona FF´s protest i vad avser att Björndammens BK låtit en okvalificerad spelare delta i matcher under slutspelet i Futsal SM.

De aktuella matcherna spelades under tiden den 29 februari - den 3 mars 2008.

Enligt de bestämmelser som gällde för den aktuella tävlingen skulle protest inges inom 30 minuter från matchens slut samt vara åtföljd av en protestavgift om 500 kr. Karlskrona FF har sålunda inte protesterat inom föreskriven tid. Inte heller har föreskriven protestavgift inbetalats.

De nu redovisade förhållandena innebär att DiscN inte borde ha upptagit Karlskrona FF´s protest till prövning i sak. Att så ändå kommit att ske utgör ett formellt fel under handläggningen. Det fel som förekommit har dock inte påverkat ärendets utgång i DiscN. Felet kan utan väsentlig olägenhet avhjälpas i Besvärsnämnden varför grund för återförvisning av ärendet till DiscN inte föreligger. Besvärsnämnden finner sålunda att förutsättningarna föreligger att undanröja DiscN´s beslut i den del beslutet gäller prövning av frågan om Björndammens BK använt en okvalificerad spelare i matcherna i slutspelet i Futsal SM och samtidigt avvisa Karlskrona FF´s protest såvitt nu är i fråga.

DiscN´s prövning i övrigt gäller frågan om företrädare för Björndammens BK handlat på ett sätt som skulle kunna föranleda bestraffning enligt Riksidrottsförbundets bestraffningsbestämmelser. DiscN´s beslut i sådana frågor överklagas till Riksidrottsnämnden. Härav följer att Besvärsnämnden inte är behörig att pröva Karlskrona FF´s överklagan i denna del. Överklagandet skall därför även i denna del avvisas.

Besvärsnämnden beslutar

att undanröja Disciplinnämndens beslut i den del det avser prövning av fråga om okvalificerad spelare deltagit i slutspel i Futsal SM och avvisar Karlskrona FF´s protest i denna del, och

att avvisa Karlskrona FF´s överklagan av Disciplinnämndens beslut i den del det avser begäran om att varning ska tilldelas Björndammen.

Beslutet får enligt 15 kap. 2 § i RF:s stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.

Överklagan skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 9 juli 2008.

På Besvärsnämndens vägnar

Lars Nilsson

I beslutet deltog: Lars Nilsson, ordförande, samt Stefan Alvén, Christer Danielsson, Ulrika Kalte och Owe Hultin.