Beslut i Besvärsnämnden 17 oktober 2008

BESVÄRSNÄMNDEN

Svenska Fotbollförbundet

BESLUT

meddelat av Besvärsnämnden den 17 oktober 2008 i ärende nr 1026/08.

Klagande: Lidhults GoIF

- - - - -

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd beslutade den 9 oktober 2008, efter beviljat prövningstillstånd, att bifalla HÅ FF´s överklagan över Hallands Fotbollsförbunds beslut gällande at H Å FF i matchen mot Lidhults GoIF den 2 augusti 2008 i div. 4 herrar skall ha använt sig av en okvalificerad spelare (Marcus Olsson). Hallands FF:s beslut innebar att Lidhults GoIF tilldömdes segern i matchen med resultatet 3 - 0. Genom Disciplinnämndens nu överklagade beslut fastställdes det ursprungliga matchresultatet 3 - 3.

Lidhults GoIF har överklagat Disciplinnämndens beslut och yrkat att Besvärsnämnden i likhet med Hallands FF tilldömer Lidhults GoIF segern i den aktuella matchen.

Yttrande föreligger från HÅ FF.

- - - - -

Besvärsnämnden gör till en början bedömningen att förevarande ärendes karaktär är av den arten att det får anses vara av vikt för rättstillämpningen att ärendet prövas också i Besvärsnämnden. Nämnden beslutar därför att meddela prövningstillstånd.

Enligt 1 kap 6 § i Tävlingsbestämmelserna (TB) gäller att endast en spelare som innehar licens och som i övrigt är behörig enligt TB får representera en förening i en match. Enligt 4 kap 2 § 1p i TB skall alla spelare fr.o.m. 12 års ålder vara registrerade i FOGIS. Spelare som saknar licens och deltar i sin första bindande match under licensåret, kan, enligt 4 kap 3 § 1p i TB, om särskilda skäl

föreligger, i efterhand förklaras spelberättigad om föreningen senast på tredje dagen efter matchen på föreskrivet sätt, licensierar spelaren.

För att genomföra en licensregistrering i FOGIS krävs emellertid även att den som registrerar bekräftar att den s.k.trettiomånadersregeln är uppfylld. Bestämmelsen, som återfinns i 4 kap 16 § 1p i TB innebär att spelare som inte deltagit i bindande match för en och samma förening under 30 månader, har rätt att börja spela i annan förening. Lämnas inte sådan bekräftelse kan licensen inte registreras i FOGIS.

I detta ärende är utrett att Marcus Olsson vid det aktuella matchtillfället saknade licens och att han inte uppfyllde trettiomånadersregeln. Licensiering har ändock kunnat ske i efterhand genom att HÅ FF felaktigt bekräftat att Marcus Olsson uppfyllde trettiomånadersregeln.

HÅ FF har således använt spelare som varit att betrakta som okvalificerad spelare vid det aktuella matchtillfället. Vid detta förhållande gäller enligt 3 kap 11 § 1p TB att poängavdrag eller, om särskilda skäl föreligger, en straffavgift kan åläggas den felande klubben.

Allmänt gäller att föreningar är skyldiga att förvissa sig om innehållet i SvFF:s vid varje tid gällande tävlingsregler. Vad särskilt gäller förutsättningarna för tillämpning av trettiomånadersregeln har uttryckligen i 4 kap 16 § 1p angivits att spelarens nya förening - i detta fall HÅ FF - har ansvaret för kontroll av regelns tillämplighet.

HÅ FF har i ärendet uppgett att man förlitat sig på de uppgifter om möjlighet till efterhandslicensiering som lämnats av en styrelseledamot i Hallands FF. Det är dock klarlagt att HÅ FF vid kontakten med denne inte informerade om att Marcus Olsson inte uppfyllde trettiomånadersregeln. HÅ FF´s ansvar för att Marcus Olsson spelat matchen mot Lidhults GoIF trots att han varit okvalificerad kan därför inte utsläckas på grund av uppgifterna från den aktuelle styrelseledamoten. Till följd härav anser Besvärsnämnden inte att sådana särskilda skäl kan anses föreligga som ger anledning att gå ifrån normalpåföljden poängavdrag vid spel med okvalificerad spelare.

Besvärsnämnden beslutar

att med bifall till överklagandet tilldöma Lidhults GoIF segern, och därigenom tre poäng, i bortamatchen mot HÅ FF den 2 augusti 2008 och fastställa matchresultatet 0 - 3.

Beslutet får enligt 15 kap. 2 § i RF:s stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.

Överklagan skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 7 november 2008.

På Besvärsnämndens vägnar

Lars Nilsson

I beslutet deltog: Lars Nilsson, ordförande, samt Stefan Alvén och Christer Danielsson.

Sekreterare: Elisabeth Aldaeus