Beslut i Besvärsnämnden 24 oktober 2008

BESVÄRSNÄMNDEN

Svenska Fotbollförbundet

BESLUT

Meddelat av Besvärsnämnden den 24 oktober 2008 i ärende nr 1027/08.

Klagande: Västerås SK FK ("VSK")

- - - - -

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd behandlade vid sammanträde den 8 oktober 2008 dels en rapport från matchdomaren med anledning av att matchen mellan Syrianska FC och VSK som spelades i div 1 Norra den 29 september 2008 på Södertälje Fotbollsarena avbrutits i 93:e matchminuten, dels en anmälan från matchdelegaten i samma match angående inkastande av vissa föremål på planen under matchen samt antändande av bengaliska eldar.

Disciplinnämnden beslutade därefter den 9 oktober 2008 att dels fastställa att det vid matchavbrottet uppnådda poäng- och målresultatet (1 - 1) skulle gälla som slutresultat (nedan benämnt "Tävlingsärendet"), dels att ålägga Syrianska FC och VSK böter om 25 000 kr respektive 10 000 kr för inkastandet/ antändandet av ovan nämnda föremål (nedan benämnt "Bestraffningsärendena").

VSK har överklagat Disciplinnämndens beslut och - som talan får förstås - yrkat att Besvärsnämnden tillerkänner VSK segern i den avbrutna matchen med 3 - 0 under hänvisning till att det varit supportrar till Syrianska FC som genom sitt agerande orsakat att matchen tvingades avbrytas.

Yttrande föreligger från Syrianska FC.

- - - - -

Besvärsnämnden noterar till en början att VSK i sitt överklagande anger att detta avser Disciplinnämndens beslut vad gäller Bestraffningsärendena. Som framgår av Disciplinnämndens beslut skall överklagande i denna del ske till Riksidrottsnämnden. Besvärsnämnden är således inte behörig att pröva Bestraffningsärendena.

Som en följd av det ovan sagda begränsar sig Besvärsnämnden till en prövning av Tävlingsärendet, d.v.s. en prövning av frågan huruvida ansvar kan utkrävas av Syrianska FC för de händelser som föregick beslutet att avbryta matchen.

I ärendet ingår ett förhållandevis omfattande utredningsmaterial, däribland DVD filmer som utvisar bl.a. förhållandena vid arenan i samband med stenkastningen och då matchen avbröts. VSK har till sitt överklagande bifogat viss ytterligare utredning i ärendet, bl.a. ett skriftligt uttalande av supporterpolisen vid Polismyndigheten i Västmanlands län angående ordningsläget vid den aktuella matchen.

Av utredningen framgår att matchen avbröts i den 93:e matchminuten då säkerheten för spelare och funktionärer inte kunde garanteras. Orsaken härtill var det tumult som utbrutit vid den södra ståplatsläktaren, där VSK-supportrarna uppehöll sig och som, efter det att en raket alternativt knallskott avfyrats strax bakom nämnda läktare, främst bestod i en omfattande stenkastning riktad mot VSK-supportrarna.

Besvärsnämnden finner i likhet med Disciplinnämnden att utredningen visar att den stenkastning m.m. som förekom i samband med att matchen avbröts i allt väsentligt har bestått i att personer som befann sig utanför arenan, eller i vissa fall klättrat upp på det trästaket som är uppsatt mot vägen utanför arenan, utifrån kastat in stenar mot södra ståplatsläktaren. Som Disciplinnämnden funnit kan den tillämpliga bestämmelsen i 3 kap 13 § i Svenska Fotbollförbundets Tävlingsbestämmelser inte anses omfatta ett ansvar för föreningarna för supportrars agerande även utanför matcharenan. Mot denna bakgrund finner inte Besvärsnämnden någon anledning att göra en annan bedömning i Tävlingsärendet än den som Disciplinnämnden gjort.

Besvärsnämnden beslutar

att avslå överklagandet med följd att det vid matchavbrottet uppnådda poäng- och målresultatet (1 - 1) skall gälla som slutresultat i matchen.

Beslutet får enligt 15 kap. 2 § i RF:s stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.

Överklagan skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 14 november 2008.

På Besvärsnämndens vägnar

Lars Nilsson

I beslutet deltog: Lars Nilsson, ordförande, samt Christer Danielsson och Lena Julin.