Beslut i Besvärsnämnden 6 oktober 2008

BESVÄRSNÄMNDEN

Svenska Fotbollförbundet

BESLUT

meddelat av Besvärsnämnden den 6 oktober 2008 i ärende nr 1022/08.

Klagande: KIF Örebro DFF

- - - - -

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd beslutade den 21 augusti 2008 att avslå en av KIF Örebro DFF ingiven protest grundad på att AIK Fotboll AB använt två spelare - Lisa de Vanna och Kathryn Gill -vilka varit registrerade som amatörer och därigenom varit att bedöma som okvalificerade enligt 3 kap 11 § i Tävlingsbestämmelserna (TB), i seriematch mellan klubbarna i Damallsvenskan den 9 juli 2008.

KIF Örebro DFF har överklagat Disciplinnämndens beslut och yrkat att Besvärsnämnden bifaller protesten.

Yttrande föreligger från AIK.

- - - - -

Enligt 4 kap 4 § 1p TB gäller att en spelare i en förening som deltar i en seriematch i bl.a. Damallsvenskan, skall ha ett hos SvFF registrerat spelaravtal för att ha rätt att delta i föreningens representationslag. Som okvalificerad spelare skall enligt 3 kap 11 § TB betraktas en spelare som deltagit i spel trots att denne enligt bl.a. SvFF:s regelverk inte varit behörig att delta. Låter en förening en sådan okvalificerad spelare delta i seriematch skall den andra föreningen anses som segrare i matchen och erhålla 3 poäng, såvida inte särskilda skäl föreligger då poängförlusten kan ersättas med att den felande föreningen åläggs en straffavgift om högst 25 000 kr.

I ärendet är utrett att AIK ingivit ansökan om speltillstånd till SvFF den 20 mars 2008 och på blanketten kryssat i att spelarna är professionella. Till ansökan har bifogats de ekonomiska överenskommelser som träffats mellan AIK och respektive spelare. Spelklarhetsbevis har meddelats på grundval av ansökningarna.

Besvärsnämnden noterar att det i blanketten för ansökan om speltillstånd anges att "Spelare som är professionell skall ha ett skrivet avtal med sin förening upprättat på ett av Förbundet fastställt formulär - Spelaravtal". Utredningen visar dock inte att AIK lämnat in själva spelaravtalen i samband med att ansökan om speltillstånd ingavs. AIK hävdar att så har skett men SvFF synes inte ha tillgång till avtalen. Som Disciplinnämnden funnit ger den omständigheten att SvFF inte begärt komplettering med spelaravtalen ett visst stöd för att AIK även skickat in spelaravtalen när speltillstånd söktes. Under alla förhållanden kan konstateras att SvFF´s beviljande av spelklarhetstillstånd för de aktuella spelarna gett AIK anledning anta att ytterligare åtgärder från klubbens sida inte varit påkallade i registreringshänseende.

Oavsett vad som sagts i föregående stycke gäller dock att AIK har använt spelare som i avsaknad av registrerade spelaravtal varit att betrakta som okvalificerade spelare vid det aktuella matchtillfället.

Vid detta förhållande gäller enligt 3 kap 11 § 1p TB att poängavdrag eller, om särskilda skäl föreligger, en straffavgift kan åläggas den felande klubben.

Besvärsnämnden anser att särskilda skäl får anses föreligga att i detta fall gå ifrån normalpåföljden poängavdrag. Besvärsnämnden anser dock - i motsats till Disciplinnämnden - inte att AIK skall gå helt fria från ansvar. Det primära ansvaret för kontrollen av licenssituationen i respektive förening åvilar alltid föreningen ifråga. Vid en kontroll av gällande licenssituation skulle AIK ha kunnat upptäcka att Lisa de Vanna och Kathryn Gill felaktigt registrerats som amatörer hos SvFF. AIK har således brustit i det kontrollansvar som åligger föreningarna i detta hänseende enligt TB.

Besvärsnämnden har i några tidigare likartade fall ådömt den felande föreningen straffavgift. Vid en samlad bedömning av vad som framkommit i detta ärende finner Besvärsnämnden inte skäl att frångå denna praxis. Nämnden finner därvid att straffavgiften skall bestämmas till skäliga 15 000 kr.

Besvärsnämnden beslutar

att med ändring av Disciplinnämndens beslut, såtillvida bifalla anförda besvär att AIK Fotboll AB åläggs att utge straffavgift om 15 000 kronor. Straffavgiften skall vara inbetald på SvFF:s pg 4633-4 senast den 6 november 2008.

Beslutet får enligt 15 kap. 2 § i RF:s stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.

Överklagan skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 27 oktober 2008.

På Besvärsnämndens vägnar

Lars Nilsson

I beslutet deltog: Lars Nilsson, ordförande, samt Stefan Alvén, Lena Julin, Ulrika Kalte och Sabine Söndergaard.