Beslut i Besvärsnämnden 6 oktober 2008

BESVÄRSNÄMNDEN

Svenska Fotbollförbundet

BESLUT

meddelat av Besvärsnämnden den 6 oktober 2008 i ärende nr 1023/08.

Klagande: Örebro SK FK

- - - - -

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd beslutade den

5 september 2008 att ålägga Örebro SK FK en straffavgift om 25 000 kr för antändande av pyroteknik vid den allsvenska matchen Örebro SK FK - IFK Göteborg på Behrn Arena den 9 augusti 2008. I sin beslutsmotivering angav Disciplinnämnden bl.a. att matchdelegaten anmält att det på Örebros supportersektion antänts en rökfackla som i sin tur antänt en plastbanderoll, vilket fått till följd att läktaren fylldes av rök och brandlarmet utlöstes, samt att därvid fara för personskada uppkommit.

Örebro SK FK har överklagat Disciplinnämndens beslut och yrkar att straffavgiften skall nedsättas. Som grund härför har Örebro SK FK anfört att det inte var en rökfackla som antändes utan en rökgranat som via kemisk reaktion skapar rökutveckling (d.v.s. ingen eldantändning) och att någon plastbanderoll inte antändes. Klubben har även bestritt att någon fara för personskada förelegat, varken från eld eller rök.

- - - - -

Enligt 6 kap. 2 § TB är arrangerande och gästande förening ansvarig bl.a. för sina supportrars uppförande i samband med match. Enligt 6 kap 3 § TB kan förening åläggas straffavgift om högst 25.000 kr om föreningens supportrar t.ex. antänt pyroteknik inom arenan under eller i anslutning till match.

Det är ostridigt att antändande av pyroteknik har förekommit vid det aktuella matchtillfället. Av utredningen framgår emellertid inte att någon brandincident uppstått utan endast att rökutveckling ägt rum på läktaren. Utredningen visar även att funktionärerna på plats agerade snabbt och såg till att rökfacklan/rökgranaten släcktes och att varken någon person kom till skada eller någon panik uppstod.

Den av Disciplinnämnden utdömda straffavgiften motsvarar vad som högst kan dömas ut för förseelser under de nu redovisade bestämmelserna. Den maximala straffavgiften bör endast tillämpas vid grövre och/eller upprepade förseelser. Enligt Besvärsnämnden tillhör inte den i detta ärende aktuella förseelsen denna kategori.

Med hänsyn härtill anser Besvärsnämnden att det finns skäl att nedsätta den av Disciplinnämnden beslutade straffavgiften.

Besvärsnämnden beslutar

att med ändring av Disciplinnämndens beslut, såtillvida bifalla överklagandet att straffavgiften skall bestämmas till 15 000 kr.

Beloppet skall vara inbetalt på SvFF:s postgirokonto 4633-4 senast den 6 november 2008.

Beslutet får enligt 15 kap. 2 § i RF:s stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). För att RIN skall ta upp ärendet till prövning krävs prövningstillstånd enligt 6 kap. 3 § RF:s stadgar.

Överklagan skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm, senast den 27 oktober 2008.

På Besvärsnämndens vägnar

Lars Nilsson

I beslutet deltog: Lars Nilsson, ordförande, samt Stefan Alvén, Ulrika Kalte, Lena Julin och Sabine Söndergaard.

Sekreterare: Elisabeth Aldaeus