Beslut i SvFF:s Disciplinnämnd 12 april 2007

Dispensansökan gällande spelaren Jonathan Berg
Disciplinnämnden har vid sammanträde den 12 april 2007 behandlat IFK Göteborgs skrivelse gällande spelklarhetsdag vid återregistrering av spelaren Jonathan Berg.

Yttrande föreligger från GAIS.
Disciplinnämnden konstaterar

  • att Jonathan Berg innehar ett spelaravtal med IFK Göteborg under tiden fr.o.m. den 1 januari 2005 t.o.m. den 31 december 2007
  • att ett låneavtal skrevs mellan IFK Göteborg och GAIS den 13 juli 2006, vilket innebar att Jonathan Berg utlånades till GAIS under tiden fr.o.m. den 14 juli 2006 t.o.m. den 30 november 2006 och
  • att Jonathan Berg efter tiden för låneavtalets utgång, d.v.s. i december 2006, återgick till IFK Göteborg, där han tränat och i övrigt ingått i föreningens verksamhet. IFK Göteborg har även anmält till SvFF att Jonathan Berg ingår i IFK Göteborgs spelartrupp år 2007.

I samband med återregistrering av spelare ska en övergångsanmälan sändas in till SvFF enligt 4 kap. 12 § SvFF:s tävlingsbestämmelser. IFK Göteborg har skickat in en sådan anmälan, dock inte inom den tid som gäller, för att få Jonathan Berg spelklar till säsongsstart.
IFK Göteborg yrkar att Disciplinnämnden beslutar om omgående spelklarhet för Jonathan Berg, eftersom avsikten enligt avtalen är att spelaren ska representera IFK Göteborg under 2007. Disciplinnämnden framhåller inledningsvis vikten av att tävlingsbestämmelserna, däribland regler om registrering, strikt upprätthålls och att det endast under särskilda förhållanden och i undantagsfall kan komma ifråga att bevilja dispens från gällande bestämmelser om representation. I föreliggande fall är det Disciplinnämndens uppfattning att de avtal som undertecknats avseende Jonathan Berg visar vilka förutsättningar som gällt och gäller för spelarens representation i IFK Göteborg och GAIS under åren 2005-2007. Det faktum att IFK Göteborg inte skickat in övergångsanmälan vid rätt tidpunkt anser Disciplinnämnden vara ett uppenbart förbiseende, och vidare att yrkandet om omgående spelklarhetsdag inte är en åtgärd för egen vinning, utan är en möjlighet för en ung talang att få spela i den förening där han bäst kan utvecklas.
Disciplinnämnden beslutar

  • att lämna bifall till IFK Göteborgs framställan, vilket innebär att Jonathan Berg är spelklar för IFK Göteborg fr.o.m. den 12 april 2007.

Beslutet kan överklagas hos Besvärsnämnden, Box 1216, 171 23 Solna senast den 3 maj 2007.