Utbrända tränare - dolt problem

Stress bland elittränare har hittills varit ett okänt område. Nu har Sören Hjälm presenterat en studie som visar att fenomenet är mer omfattande än förmodat. Åtta av 47 elittränare i studien visade tecken på utbrändhet.

Sven-Göran Eriksson och Tord Grip brukade gå långa promenader i Hyde Park till långt in på småtimmarna efter Englands hemmalands­kamper. Andra föredrar en fisketur eller en löprunda. Gemensam nämnare för tränare på högsta nivå är att de måste hitta ventiler där de kan koppla bort den enorma press de ofta lever under. Annars riskerar de på sikt att drabbas av utbrändhet.

– Det är väldigt viktigt att man själv hittar utrymme för återhämtning. Därför måste tränarna bli kunnigare om hur de kan styra bort från det som tar energi, menar Sören Hjälm.

Hans studie har pågått i tio år. Under denna tid har han följt åtta elittränare som alla har visat tecken på det som allmänt kallas utbrändhet. Viktiga och typiska varningssignaler är trötthet, sömnproblem, glömska, koncentrationssvårigheter, minskad arbetsglädje, motivationsbrist och irritation.

Artikeln hämtad ur Magasinet Fotboll #3 2014.

– Mycket av ansvaret vilar på klubbarna, som måste ge sina tränare en tydlig arbetsbeskrivning och stötta dem. Det behövs helt enkelt mer kunskap, säger Sören Hjälm.

När han startade sin forskning i början av 2000-talet fanns knappt något skrivet i ämnet. Som före detta fotbollscoach på hög nivå (assisterande tränare i Örebro SK) späddes avsaknaden av fakta på hans intresse.

Han kontaktade 53 tränare i Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan. 47 svarade, åtta visade tecken på utbrändhet.

– Ingen var från Allsvenskan. Men det går inte att med säkerhet säga att det därför inte existerar på högsta nivå. Jag tror att det finns en rädsla att prata om ämnet. Att som tränare öppet säga att man känner sig utbränd kan tyvärr innebära att man kanske diskvalificerar sig själv från toppjobben.

Förklaringarna till utbrändhet bland elittränare är flera. En viktig faktor är den kravfyllda miljön, men också den privata ­livssituationen spelar en stor roll.

Sören Hjälms tips för att hantera stress:

Vila och sömn. Är central för att du ska återhämta dig.

Motion. Gör att du tillför endorfiner och står emot stress bättre.

Mental avslappning. Skapas vid stressfri miljö (vistelse i naturen) samt när man sysslar med exempelvis egen hobby. Gör att du kopplar bort orostankar.

Kosten. Se till att äta bra, näringsriktig mat och vid regelbundna tider.

– Många lever med sitt jobb 24 timmar om dygnet. Då måste man hitta utrymmen där man kopplar bort fotbollen och den stress det innebär att vara elittränare. I mindre klubbar och på damsidan har tränarna ofta också fler arbets­uppgifter som sätter ytterligare press på dem. En del klarar själva av att hitta verktyg för att hantera stressen, andra behöver professionell hjälp.

Hans kunskap är numera obligatorisk i ­undervisningen på de mest avancerade tränarutbildningarna. Sören Hjälm tänker i framtiden följa upp den grupp tränare som hanterat stressen väl och hitta anledningarna till att de klarat av sin arbetssituation. Men han vill också titta närmare på andra grupper inom fotbollen.

– Sportcheferna lever också under extrem press. Där skulle jag vilja göra en djupare studie.