Akademiverksamheten bär frukt

Svensk herrfotboll har tagit stora kliv på ungdomssidan de senaste åren. Förklaringen? Satsningen på akademier.
– Ett mål är att få fram fler exceptionella spelare, säger Stefan Lundin, sportdirektör på SEF.

Malmö FF:s Mattias Svanberg mot Juventus i UEFA Youth League.

Brons i U17-VM 2013. Till EM-slutspel för U21-landslag efter två heroiska play off-insatser mot Frankrike. Malmö FF som första svenska lag på 14 år in i huvudturneringen i Champions League. Svensk herrfotboll kan sträcka på sig i dessa dagar.

Artikel införd i Magasinet Fotboll #4 2014.

– Vi har inte varit i närheten av de här framgångarna tidigare. De här resultaten kunde man bara drömma om för några år sen, säger Stefan Lundin.

Det mest glädjande i sammanhanget?
Såväl U17- som U21-landslaget bar stark allsvensk prägel. När det gäller Malmö FF är de tongivande spelarna i laget svenskar och ett flertal av dem har fått sin utbildning i klubbens akademi.

Stefan Lundin med Häckens Petar Radmanovic.– Jag tycker att det här visar att vi har blivit bättre på att utbilda våra spelare och att man inte behöver ha för bråttom när man som ung spelare får erbjudande från klubbar runt om i Europa. Det är bättre att avvakta några år och skaffa sig erfarenhet i våra egna elitligor innan man ger sig i väg, säger Stefan Lundin.

För att hänga med i det svindlande tempo som pågår runt om i Europa när det gäller talangutveckling sjösatte en nytillträdd Stefan Lundin för fem år sen idén om en akademiverksamhet i klubbregi. För tre år sen hittades formen för hur man skulle jobba.

– Vi reste runt i Europa och tog stort ­intryck av hur man arbetade med ungdoms­akademier i till exempel Holland. Vi kopierade inte Hollands idé rakt av utan hittade vår egen modell.

SEF:s certifiering

  • Föreningens mål med ­ungdomsverksamheten 8–19 år.
  • Spelarutveckling.
  • Tränar- och ledarorganisation.
  • Tränings- och matchfaciliteter.
  • Föreningens skolsamverkan 8–19 år.
  • Föreningens samarbete med andra föreningar 8–19 år.
  • Rekrytering av spelare och ledare.
  • Sportsliga resultat av ungdomsverksamheten.

Sedan 2011 certifieras akademierna i svenska elitföreningar. Klubbarna i Allsvenskan och Superettan får svara på frågor om den egna verksamheten och poängbedöms därefter av SEF. Verksamhetsområdena är åtta (se faktaruta) och när det gäller sju av punkterna kan en förening maximalt få 1.000 poäng. För att bli certifierad som SEF-akademi måste klubben ha minst 500 poäng. Utifrån antalet poäng hamnar klubbarna på olika nivåer enligt en skala 1–5.

Sex allsvenska klubbar, Malmö FF, IFK Göteborg, AIK, Elfsborg, Brommapojkarna och Helsingborg, är "fullpoängare".

– Vi fungerar lite som skolinspektionen, säger Stefan Lundin och skrattar. Vi har fyra killar med Thomas Lyth som ankare som åker ut till klubbarna och "håller förhör" med dem.

– Vi har också bildat ett nätverk med ledare från elitklubbarna som utbyter tankar och åsikter med varandra. Just nu, tack vare ett utökat samarbete med Svenska Spel, jobbar vi på att även få med division 1-klubbarna i nätverket.

Svensk fotboll dras alltjämt med ryktet att vara för feg när det handlar om att släppa fram unga spelare. Inget kan vara mer felaktigt.

Statistik visar att Allsvenskan är den av Europas 30 största ligor som är mest ­benägen att ge unga spelare speltid. 51 spelare i åldern 15–20 år har under innevarande säsong fått starta i minst en match.

Det är den högsta siffran under 2000-talet. Tar man bort BP, som har många egenfostrade spelare, är siffran ändå 45. 2002 var den 27.

Tittar man på procenten akademispelare i Allsvenskan, alltså spelare som kommit till klubben senast det år de fyllt 17, är den så hög som 30 procent, vilket ingen annan nation i Europa kan matcha.

– Det jag kan säga är att vi måste titta ­tidigare än i dag på vilka av de unga spelarna som har förutsättningarna att bli riktigt bra och sen upprätta en individuell plan för dem. Det är kanske inte helt politiskt korrekt att säga det, men kan vi hitta en vettig, svensk modell för det är mycket vunnet.

– Titta på Schweiz, som var underlägset oss i alla avseenden för bara några år sen. De är rankade tia i världen i dag och har ett flertal högprofilerade spelare i de fem högst rankade ligorna. Kan Schweiz borde Sverige kunna.