IFK Trollhättan - en sluss med många plus

IFK Trollhättan - Slussen

Femton nya spelare börjar – varje vecka. Genom "Slussen" lotsar IFK Trollhättan hundratals ungdomar in i föreningslivet och det svenska samhället.

Det är onsdag kväll i Granngårdens idrottshall i Trollhättan. 30 unga killar spelar fotboll. De kommer från Afghanistan, Syrien och Somalia. Några har varit i Sverige så länge som två år, andra i bara några månader. Många är ensamkommande flyktingar som bor på något av de tillfälliga boendena i närheten.

Artikeln är hämtad ur Magasinet Fotboll #1 2016.
Läs hela numret här!

Patricia Daoud är verksamhetsledare för IFK Trollhättans sociala projekt, som drivs delvis på uppdrag av Trollhättans stad. Slussen är ett av dem.

– Slussen har funnits i två år och är vad vi kallar "förfotboll". Det har vällt in många nyanlända de senaste åren, säger Patricia Daoud. Vi har varit framgångsrika och sysselsätter uppemot 500 ungdomar utanför vår vanliga fotbollsverksamhet i klubben. Bara här i Slussen får vi så många som tio femton nya spelare varje vecka, säger hon.

Det har kommit många ensamkommande pojkar till Trollhättan de senaste två åren.

Patricia Daoud– Många har aldrig idrottat organiserat tidigare och det här är ett sätt att avlasta klubbens ideella ledare som redan gör ett jättejobb ute i lagen med många ungdomar.

Slussen finns även för tjejer men då under namnet Futebol Aberto, som är portugisiska och betyder "öppen fotboll". Passen hålls av ledare som är utbildade enligt Futebol da força-modellen, som fokuserar på positiv ledarstil där god kommunikation är grundläggande.

Målet med Slussen är att ge alla ungdomar en meningsfull fritid och samtidigt skapa en väg in i föreningslivet. De spelare som vill få plats i ett ordinarie serielag slussas in i sin egen takt. När de är redo att ta klivet kan de gå till vilken annan klubb de vill, och IFK hjälper till att hitta närmaste förening som passar varje spelare.

– Alla som kommer till klubben och som har fyllt tio år måste gå igenom Slussen, innan du börjar i ett ordinarie lag i IFK. Oavsett om du är född i Sverige eller inte. Det är inte hur bra du är på fotboll som styr hur länge du är med i Slussen. Kraven för att komma med i ett "riktigt" lag är att du fattar vad tränaren säger språkmässigt, och att du lyssnar och visar respekt. Det ska också för föreningens skull finnas en relation till föräldrar eller vårdnadshavare. En del väljer att stanna kvar här längre för att de själva känner sig osäkra.

Även ute på planen är det tydliga besked och direktiv som gäller. När någon av ledarna blåser i visselpipan stannar spelet upp. Spelarna lyssnar uppmärksamt. Abdi Aziiz, tolv år, kommer från Somalia. Han har varit med i Slussen i snart ett år.

IFK Trollhättan - Slussen– Jag läste om det på en affisch, att man fick träna gratis och vara med. Jag gick hit med mina kompisar. Jag bor nära här och går i Lextorpskolan, i sexan. Det bästa är att få spela matcher, träffa kompisar och ha roligt tillsammans. Nu ska jag börja spela med IFK Trollhättans P03:or. Jag vill bli fotbollsspelare. Jag har alltid gillat fotboll, alltid varit intresserad. Jag gillar Barcelona. Jag är mest som Neymar när jag spelar.

Den 22 oktober 2015 drabbades låg- och mellanstadieskolan Kronan av ett våldsdåd med rasistiska motiv. Två ungdomar och en lärare mördades. Det påverkade hela staden och framför allt människorna i stadsdelarna Lextorp och Kronogården. Det är mindre än en kilometer mellan Kronan och Kamratgården, som är IFK Trollhättans klubbstuga och hemmaplan. De flesta i föreningen hade en relation till de drabbade. 15-årige Ahmed Hassan var en dem som mördades och han spelade i IFK.

– Kvällen när det hade hänt och Ahmed låg på sjukhuset öppnade vi Kamratgården och ungdomarna satt här och åt pizza tillsammans i stället för att bara gå runt på stan. När beskedet kom, på kvällen … det var tungt. Alla gick i samlad trupp och flaggan hissades på halv stång. Vi började sorgearbetet redan den kvällen, säger Patricia.

Händelserna har förändrat vardagen för både ledarna och ungdomarna.

– Vi har alla hittat ett stort stöd hos varandra. Det känns som att man tar mer hänsyn till varandra, är mer kompisar och värderar varandra på ett annat sätt. Det som hände sitter i bakhuvudet hela tiden men samtidigt gör det att vi jobbar ännu hårdare med ökad förståelse för varandra och att vara inkluderande för bästa möjliga integration.

Patricia började själv engagera sig i IFK Trollhättan på fotbollsskolan sommaren 2009 och är sedan dess anställd i föreningen. Hon har startat och drivit många av klubbens samhällsprojekt i stadsdelarna Lextorp och Kronogården.

IFK Trollhättans tips för ökad integration

Mer resurser direkt till föreningarna. Det är vi ute i klubbarna som har direktkontakten och som gör skillnaden. Med många mellanhänder kastas mycket pengar i sjön. Då blir inte jobbet gjort.

Arbeta med värdegrund. Vi accepterar inte när vi får rasistiska glåpord från andra lag eller åskådare på matcher. Då säger vi ifrån. Det är viktiga värdegrundsfrågor som alla borde tänka på och arbeta med i hela landet.

Ställ tydliga krav. Vi är tydliga med vad vi förväntar oss av spelarna och föräldrarna. Hos oss pratar vi svenska. Och den enda religionen här är fotboll. Det har vi hållit stenhårt på. Det har gett effekt. Visst händer det att ungdomar beter sig illa, men så fort vi får veta det tar vi tag i det.

– I de här områdena får nästan alla Trollhättans nyanlända sitt första boende. De flesta blir kvar här. Det är ett väldigt invandrartätt område. Det räknas som ett av Sveriges mest segregerade. Men vad är segregation? Här finns ju massor av olika nationaliteter. Jag tror att Halvorstorp, som ligger en bit bort, är mer segregerat. Där bor det bara svenskar, säger hon skämtsamt och fortsätter:

– Är det bara av ondo att det är segregerat? Jag tycker inte det. Det negativa är de socioekonomiska problemen, som arbetslöshet. Jag bor själv här, och jag älskar det. Vi är många som verkar i föreningen som har valt att bo här trots att vi kan bo "var vi vill". Det ger oss framför allt fördelar som bra områdeskännedom och goda relationer.

Föreningens projekt ger resultat. Varje säsong slussas mängder av ungdomar in i olika föreningar – i flera olika idrotter. Samtidigt har kommunen satsat miljoner på ny konstgräsplan och omfattande renovering av Granngårdens centrum. IFK ökade antalet betalande medlemmar med 130 förra året till totalt 300.

IFK Trollhättan har ett värdegrundskontrakt som är skrivet på tjockt lyxigt papper. Längst ner signerar varje förälder, spelare och ledare inför säsongsstarten för att intyga att de har läst och går med på reglerna och principerna som står där. Alla måste skriva på. Annars får man inte spela seriematcher. Reglerna sträcker sig bortom omklädningsrummen och fotbollsplanen. Den blåvita tråden är att respektera andra och varandra i alla lägen.

– Det är ett värdegrundsarbete. Vi vill inte fostra individualistiska fotbollsspelare, utan även goda samhällsmedborgare. Vi ska ge dem rätt förutsättningar, annars får de en käftsmäll när de kommer ut i verkligheten.

Patricia Daoud är schemalagd på introduktionscentret dit alla nyanlända med uppehållstillstånd kommer för att få sin samhällsinformation. Lika väl som de ska lära sig om skatteverket får de veta hur det svenska föreningslivet fungerar.

– Jag är trött på människor som säger att andra ska ta seden dit de kommer. De flesta vet inte vad seden är. Vi måste hjälpa dem och lära dem. Alla vet inte hur demokratiarbete fungerar. Det kan kallas kulturkrock eller vad som helst. Det är också mycket vi inte förstår eller vet om dem, som vi behöver lära oss.

Samhällsansvar - fler artiklar: