Täbys Tigrar bäst i Sverige

Täby TigersI Täby Tigers har alla spelare Aspergers syndrom eller någon form av autism. På kort tid har ungdomarna blivit så tajta att de tog guldet i Handikapp-SM 2007.
- Alla mina vänner spelar i samma lag, säger Martin Blomberg, 15.
(Artikel ur Magasinet Fotboll #3 2007)
Det talas fortfarande om den i omklädningsrummen. Guldbucklan som roddes hem på Handikapp-SM i våras. Några av tigrarna erkänner att de då och då loggar in på hemsidan för att återuppleva segern.
- Det kändes så bra att vinna. Men jag blev inte förvånad, hela den här säsongen har gått så bra, säger Martin Blomberg, en av veteranerna i Täby Tigers.
Aspergers syndrom...
är en neurobiologisk störning i det centrala nervsystemet och betraktas idag som en variant av autism. Personer med handikappet är i regel normal- eller högbegåvade men har ofta svårt att använda sig av underförstådda sociala umgängesregler. Asperger finns hos omkring fem promille av befolkningen och är uppkallat efter den österrikiske barnläkaren Hans Asperger (1906-1980)
Unikt för laget är att alla spelare har likartade diagnoser. Jämfört med de andra specialidrottslagen i serien är Täby Tigers ett homogent lag. Det är därför de spelar så bra, tror Martins pappa Anders Blomberg.
- Aspergare har ofta svårt att förstå andra människors sociala signaler, men i laget finns både förståelse och igenkänning. Många har fått sina första riktiga kompisar på fotbollsplanen. Och vi föräldrar behöver inte förklara saker för varandra, säger Anders.
Det tog lång tid för familjen Blomberg att hitta till en sport och ett lag där Martin kunde känna sig hemma. Under många år spelade han handboll i Sannadal HK. Träningen innebar inga större problem, men när det blev dags för match blev stressen för stor.
När Martin gjorde ett försök i Djurgårdens handikapplag, förmådde han inte ens gå ut på plan. Hans själ och hjärta tillhör Hammarby.
I dag har Martin hela sitt sociala nätverk i Täby Tigers.
- Innan jag kom till Täby Tigers hade jag inte så många kompisar. Nu har jag ett helt lag, säger Martin och ler lyckligt.
Resten av tigrarna mumlar instämmande, kompisar är den viktigaste delen av fotbollen. Klubben har bedrivit specialidrott sedan 1998. Under Tibble Cup i oktober förra året tyckte ungdomarna att det var dags att ta bort handikappstämpeln på laget.
- Vi vill att den här typen av verksamhet ska kallas specialidrott. Istället för handikapp säger vi funktionshinder eller funktionstillägg. Namnet Täby Tigers är helt och hållet barnens påfund, säger Anders, som för övrigt ritat lagets logga.
Personer med Aspergers syndrom tolkar situationer och det som sägs väldigt konkret. Regelsporter med klara, tydliga regler lämpar sig därför särskilt väl för en person med den diagnosen.
- Vi var lite oroliga för det sociala samspelet, samarbete är inte våra barns starka sida. Här har de verkligen fått träna på att ta hänsyn och samverka, något de kommer att ha nytta av resten av livet. Det har utvecklats en enorm värme i laget, säger Anders.
Kort stubin är vanligt. Målis-Calle får en lektion. (Foto: Sören Fröberg)Visst kan det tända till ibland, kort stubin är ett vanligt symptom i gruppen, men ilskan går över lika snabbt som den kom.
Det är bara en tjej på planen idag, var är resten av brudarna?
- Jag vet faktiskt inte, tycker alla tjejer bara slutar hela tiden, säger Robert Constandinidis lite bekymrat.
På Finlands Svenska Autism- och Aspergerförenings hemsida finns en trolig förklaring till varför pojkar är överrepresenterade i laget. Aspergers syndrom är vanligare hos pojkar än hos flickor. Proportionen är 4:1, men enligt föreningen tror man idag att flickor är underdiagnostiserade.
High five och jubel ute på konstgräset. Martin har fått en smörpassning från Robert och kan avfyra ett hårt skott från vänsterflanken. Sitter klockrent i krysset.
- Laget har utvecklats enormt. I början var det mest sparka och spring. Nu ligger fokus på taktiken, säger Anders som har följt spelarnas framsteg från åskådarplats.
Maja Nordgren, Täby Tigers huvudtränare sedan 2002, är mycket väl införstådd med de särskilda utmaningar som lagets spelare står inför. Hennes femtonårige son Emil har Asperger och många av lagets medlemmar har värvats från hans klass.
- Bättre tränare kunde vi inte ha önskat oss. Hon ser gruppens behov och utformar en suverän träning efter det. Vi är lyckligt lottade, säger Anders.
Täby TigersTillsammans med några av de engagerade föräldrarna har Maja bildat en specialidrottssektion här i Täby. Bowling ingår redan i verksamheten och tanken är att den ska utökas med bandy till hösten.
- Jag har just fått veta att vi är lovade bästa speltid på konstgräs nästa säsong, mellan 17 och 19 en gång i veckan. Det är få förunnat, säger Maja.
Jack Svensson som tagit en välbehövlig vattenpaus ler lyckligt när han hör Majas besked.
- Vi är bäst i Sverige. Skriv det, säger Jack.
Läs mer om Tigrarna på:
http://www.tabytigers.se