Ny årskull Pro-tränare på Bosön

I slutet av januari 2015 påbörjade en ny grupp tränare sin Pro-utbildning förlagd till Bosön på Lidingö. Årets upplaga är den sjunde i ordningen sedan starten 2009.
Som vi också tidigare kunnat informera om pågår varje Pro-utbildning under två kalenderår, så den nystartade kursgruppen kommer att ha sin examen först i december 2016.

Den nya Pro-kurskullen

De antagna kursdeltagarna denna säsong, övre raden från vänster: Yvonne Ekroth, Jonas Andersson, Tobias Linderoth, Patrik Hansson, Konstatinos Katsoulakis, Robert Bergström, Magni Fannberg-Magnusson, Jonas Björkgren.
Nedre raden från vänster: Anneli Andersén, Rickard Nilsson, Thomas Andersson, Olof Persson och Paul Balsom. Foto: SvFF

SvFF:s Pro-utbildning bygger på ca 40 gemensamma kursdagar. Därutöver kommer ett antal besöksdagar att ske i hemmiljö, där både teoretiska och praktiska uppgifter redovisas i samband med det egna lagets träningsaktiviteter. Även matchbesök ingår som ett obligatoriskt inslag, även det under ledning av en personlig förbundsinstruktör/handledare.

En betydande och tidskrävande arbetsuppgift som även det sker på hemmaplan är arbetet med den s k "fotbollsdagboken". Detta innebär i korthet att varje kursdeltagare för en noggrann dokumentation över samtliga matcher och träningar under ca en månads tid. Dagboken blir senare under år två föremål för avslutande diskussionsunderlag och examination.

Andra omfattande delkurser i Pro-utbildningen, utöver det rent fotbollsmässiga ämnet är ledarskap, beteende- och idrottspsykologi, samt en fördjupad kurs fotbollsfysiologi - eller "fotboll-fitness"- som det också vanligtvis kallas. Fotbollsfysiologin innehåller bl. a aerob och anaeroba processer, anatomikunskap , teknik, biomekanik och träningsplanering. Fotbollsmedicin, akut skadebehandling, kost och vätska liksom ligger även det i denna kursplan.

Inom ramen för området ledarskap/idottsmanagement får deltagarna även kunskap om aktuell idrottsjuridik, etik och domarfrågor, fotbollstränarens psykosociala arbetsmiljö, inklusive mediaträning.

Parallellt med den nystartade Pro-kurs 7 pågår även Prokurs 6, som alltså är inne på sitt slutår.