15 kandidater till Tidernas Mål

Svenska Fotbollförbundet, Aftonbladet och TV4 har tillsammans utsett 15 avgörande och viktiga svenska fotbollsmål till kandidater i omröstningen om Tidernas Mål. Det är Du som läsare, tittare och lyssnare som genom din röst avgör vilket mål som blir Tidernas Mål i svensk fotboll.

Omröstningen har pågått på TV4:s och Aftonbladets web och nu är det dags för fas 2 i omröstningen. De fem kandidater som fått flest röster går nu vidare till slutomröstningen som inleds den 28 oktober. Från detta datum och fram till Fotbollsgalans sändning den 11 november kan du rösta via telefon eller SMS och det finns fina priser att vinna.
För att få spridning i tid på spelare och gjorda mål, så har vissa kriterier använts. Spelare ska inte konkurrera med sig själva, därför har endast ett mål per spelare fått vara med. Vi har också valt att begränsa oss till ett mål från en och samma match eller turnering. Målet ska vara avgörande, vackert, gärna överraskande, speciellt, minnesvärt och historiskt.

Se målen här!
Här är de ursprungliga 15 kandidaterna med motiveringar:
1. Gunnar Gren, OS-final 1948: straffen som gav OS-guld
Den olympiska finalens största ögonblick: Sverige leder, 2-1 mot Jugoslavien. I 69:e minuten fälls Gunnar Nordahl. Svensk straff. Fram stiger Gunnar Gren, fintar målvakten Lovric åt vänster och smeker in bollen utmed marken till höger.

2. Kurre Hamrin, VM-semifinal 1958: promenaden som gav VM-final
Tre minuter kvar av semifinalen mot Västtyskland. Sverige leder, 2-1, när Kurre Hamrin får bollen ute till höger och börjar promenera. Kommer ned till kortlinjen, fram till mål där han flippar in bollen mellan målvakten Herkenrath och stolpen.

3. Ove Kindvall, VM-kval 1969: skottet som bar till Mexiko
Sverige leder redan med 1-0 mot Frankrike: mål på straff av Ove Kindvall sedan han själv fällts. Men 2-0-målet som dödar matchen och ger Mexiko-biljett dundrar Kindvall sedan från straffpunkten in i nättaket, omgiven av fem fransmän.

4. Ralf Edström, VM 1974: volleykanonen mot Västtyskland
24 minuter har gått av matchen i Dússeldorf. Schwarzenbeck har misslyckats med att nicka bort en frispark från Bosse Larsson och bollen dimper ned framför Ralf Edström. Pang med vänstern! Från 15 meter tätt under ribban. 1-0!

5. Torbjörn Nilsson, Uefa-cupfinal 1982: solorushen i Hamburg
Den oförglömliga 3-0-kvällen den 19 maj 1982 på Volksparkstadion. I 60:e minuten gör Torbjörn Nilsson en djupledsrush på Hamburgs planhalva. Uppvaktad av två försvarare sliter han sig loss och smeker in bollen. 2-0!

6. Pia Sundhage, EM-final 1984: straffen som gav EM-guld
Efter 1-0 och 0-1 avgjordes första EM-finalen i Luton på straffar. Elisabeth Leidinge tog två engelska. Anette Börjesson, Eva Andersson och Ann Jansson slog in sina. Helen Johansson missade. Pia Sundhage avgjorde: hårt vristskott.

7. Tomas Brolin, EM 1992: zickzack-målet mot England
Engelskt 1-0 David Platt. Kvittering Janne Eriksson, nick. Innan Tomas Brolin med dubbla väggpass - 1) Klas Ingesson, 2) Martin Dahlin - skär sitt zickzackmönster genom försvaret och till slut med en ren högerträff sätter bollen i nättaket.

8. Kennet Andersson, VM-kvartsfinal 1994: nicken som gav oss "Straffarna i solen"
Utan Kennet Anderssons nick i 115:e minuten mot Rumänien i Palo Alto: inga straffar, ingen Ravelli-räddning, inget VM-brons... Roland Nilsson slår inlägget, och upp går Kennet Andersson så mycket högre än Prunea, målvakten. 2-2!

9. Malin Moström, VM-kvartsfinal 1999: praktskottet som gav OS-plats
"Goodbye, USA - Australia, here we come!". Kvartsfinalen mot Norge är egentligen över, 0-3, men i den första av fyra extra minuter springer Malin Moström ifrån sin bevakning och praktskjuter 1-3. Därmed är Sverige klart för Sydney-OS.

10. Andreas Andersson, VM-kval 2001: Istanbul-nicken som bar till Japan
Först Henrik Larssons 1-1-nick i 88:e. Nästa nick i 92:a: Henkes långa inlägg från vänster - "jag såg någon därinne..." - och framför Turkiets mål smyger Andreas Anderssons kalufs fram och skarvar bollen i mål. 2-1 - Japan nästa!

11. Anders Svensson, VM 2002: frisparken mot Argentina
Argentina dominerar: skott 14-5, hörnor 13-3, ett stort bollinnehav. Men på en kontring i 59:e minuten får Sverige frispark. Henrik Larsson hoppar över, Anders Svensson skruvar. Bollen i krysset. Adios, Argentina - Sverige till åttondelsfinal!

12. Josefine Öqvist, VM-semifinal 2003: målet som tog Sverige till VM-final
Efter Kanadas 1-0 har Malin Moström kvitterat i 79:e minuten, innan inbytta 20-åriga yrvädret Josefine Öqvist avgör VM-semifinalen fyra minuter före full tid - stolpe-in! - sedan Victoria Svensson på egen hand först vänt bort tre backar.

13. Frida Östberg, Women´s Cup-final 2004: kanonen som gav UIK-seger
3-0 hemma på Råsunda och 6-0 borta mot Frankfurt ger svensk klubbfotboll dess första seger i UEFA Women´s Cup. Av nio mål är 2-0 på hemmaplan det snyggaste. Frida Östberg väggspelar med Marta och får drömträff från 30 meter.

14. Henrik Larsson, EM 2004: nicken som utsågs till EM:s bästa mål
En mästares återkomst! 5-0 mot Bulgarien i EM-premiären och det är bara 71 sekunder mellan Henke Larssons båda mål. Det första, 2-0, är hans speciella varumärke: den perfekta flygande nicken på Erik Edmans bananinlägg.

15. Zlatan Ibrahimovic, VM-kval 2005: kanonkulan i Budapest
Ingen ser skottet, ingen ser målet! VM-kvalet mot Ungern verkar sluta mållöst. Då hittar Mattias Jonson i djupled Zlatan som rycker förbi backen Gyepes och sätter bollen i närmsta kryss. Som ett hockeyslagskott. Så vackert, så viktigt.