Karl-Erik Nilsson invald i UEFA:s beslutande organ

Karl-Erik Nilsson fick 50 av 55 möjliga röster i omröstningen in till ExCo i UEFA.

Under onsdagen valdes Karl-Erik Nilsson in i UEFA:s högst beslutande organ exekutiva kommittén (ExCo), som tredje svensken i historien. Han erhöll flest röster av alla kandidater!
- Jag är överväldigad över stödet från hela den europeiska fotbollen. Det känns stort för en fotbollsgrabb från Småland och jag är glad och tacksam för den support jag fått under processen, framförallt från våra nordiska kollegor, sa Karl-Erik direkt efter valet.

Karl-Erik Nilsson har varit SvFF:s ordförande sedan 2012 och blir nu en av 17 medlemmar som återfinns i ExCo. Sverige har tidigare företrätts där av Lennart Johansson, UEFA-ordförande 1990-2007 och Tore G Brodd 1966-70.

Rösterna utföll så här på UEFA-kongressen i Helsingfors:

 • Zbigniew Boniek, Polen 45
 • John Delaney, Irland 48
 • Armand Duka, Albanien 25
 • David Gill, England 40
 • Reinhard Grindel, Tyskland 44
 • Elkhan Mammadov, Azerbajdzjan 24
 • Karl-Erik Nilsson, Sverige 50
 • Kieran O´Connor, Wales 11
 • Michele Uva, Italien 47
 • Michel van Praag, Holland 36
 • Servet Yardimci, Turkiet 34

(Gill och van Praag stod på omval. Boranbayev, Kazakstan, drog tillbaka sin kandidatur när kongressen öppnades.)

Starkt öppningstal av nye UEFA-ordföranden Aleksander Ceferin

Aleksander Ceferin har varit UEFA-ordförande i knappt ett år och höll ett mycket starkt inledningstal på kongressen. Några kommentarer:

- Låt oss inte vara rädda för reformer och förändringar. Vi ska respektera det som varit men nu är det dags för en ny generation ledare att agera och ta vårt ansvar.
- Tävlingarna ska vara i fokus och fakta ska vara mer viktiga än ord, det finns inte plats för tomma löften eller skandaler.

Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand, ordföranden Karl-Erik Nilsson och vice ordförande Jörgen Eriksson representerar SvFF under UEFA:s kongress.

- Vi ska vara proaktiva, skydd spelet från våld, doping, matchfixing och vidta disciplinära åtgärder. Vi ska satsa på damfotboll och futsal.
- Vi ska leva med tiden, modernisera det mesta och öka öppenheten. Vi ska inte ha några stängda ligor.

- Vi ska som föräldrar skydda våra barn mot pedofeli och sexuella handlingar bland annat via våra olikabildningar.

Ceferin meddelade också att samtliga UEFA:s 55 medlemsnationer får 1 miljon euro vardera till löpande verksamhet/projekt eftersom UEFA:s resultat 2015/16 och EM i Frankrike var betydligt bättre än man förväntat sig.

Danmark förde fram Karl-Erik som kandidat

Det var Danmark och dess dåvarande ordförande, tillika avgående ExCo medlem, Allan Hansen som 2014 föreslog att Karl-Erik Nilsson skulle bli Nordens representant i ExCo framöver och efterträda Allan.
- Vi tittade på den kunskap och erfarenhet som behövs för att föra fram de nordiska åsikterna och då är Karl-Erik perfekt.

Allan har suttit i exco i åtta år och haft tunga ansvarsfulla uppdrag i att utveckla fotbollen bland annat via dess HatTrick-kommitté.
- Jag hoppas Karl-Erik kan axla min roll även där, det tror jag vore perfekt, fortsatte Allan vid UEFA-kongressen i Helsingfors.