VM-biljetter: Minst två tredjedelar lottas ut

28/1: Förbundsordförande Lars-Åke Lagrell kommenterar felaktiga tidningsuppgifter om att "förbundet behåller hälften av VM-biljetterna".
Lagrell om VM-biljetterna

När det gäller tilldelningen av de VM-biljetter Sverige erhållit så kommer den klart största delen att lottas ut till allmänheten. Som vanligt vid ett stort mästerskap så går en mindre del direkt till fotbollsrörelsen (distriktsförbund, klubbar och ledare) och ytterligare en mindre del till fotbollens samarbetspartners. Exakt hur fördelningen ser ut vet SvFF dock inte ännu, av följande skäl:

1) 46.456 ansökningar gällande 133.961 personer om 304.366 biljetter hade kommit till SvFF in när tiden gick ut kl 17.00 i tisdags. Dessa ska nu noga kontrolleras så att de är rätt ifyllda med samtliga begärda uppgifter, hur önskemålen ser ut match för match gällande kategorier med mera.

2) En del av det biljettillskott SvFF fick i veckan från FIFA är biljetter med dels skymd sikt, och dels placerade utanför den "svenska sektionen" på läktaren. SvFF måste därför noggrant kolla med VM-organisationen vilka biljetter det är (med tanke på placering, sikt och säkerhet) innan de läggs in i lottningen. Med tanke på det enorma intresset är det inte troligt att SvFF kommer att återlämna en enda biljett till FIFA oavsett placering på stadion - men innan några biljetter lottas ut till försäljning måste all information finnas tillgänglig för de som vinner lottdragningen.

Lottningen genomförs när alla kontroller är genomförda. De som sedan erhåller biljetter i lottningen får besked av SvFF mellan 8-15 februari. Före 20 februari ska biljetterna betalas. Om betalning uteblivit återgår dessa biljetter till en ny lottning, och går erbjuds därefter till andra personer som ansökt om biljetter.

När alla detaljer kring ansökningarna och de nya biljetterna är klara, så kommer vi att presentera även hur biljettfördelningen ser ut mellan allmänheten och fotbollsrörelsen med sina samarbetspartners. I dagsläget är allmänhetens del uppskattningsvis 66-70%, det vill säga 18.500-20.000 av de totalt 28.231 biljetter som Sverige har fått i dagsläget.

Förfarandet har varit exakt likadant som inför EM i Portugal 2004, med en väsentlig skillnad: Då erhöll SvFF biljetter motsvarande 20% av arenans publikkapacitet där Sverige spelade. I VM var siffran från början bara 8%, och intresset för årets mästerskap är betydligt större.

SvFF har fortfarande förhoppningar om att kunna få ännu fler biljetter från FIFA under våren, och kommer att informera om eventuellt positiva besked så fort som möjligt.