Herr: USA steget före i årets första landskamp

USA besegrade Sverige med 3-2 i den första matchen på årets vinterturné. Tremålsskytten Sacha Kljestan stor matchvinnare för USA. Daniel Nannskog och Mikael Dahlberg svenska målskyttar i en match som USA förde spelmässigt och vann rättvist.
Debuterande Gustav Svensson fick beröm av Lars Lagerbäck för sin insats mot USA.USA tog ledningen efter 15 minuters spel. Marcus Lindberg blev avblåst efter en tackling i ryggen på en amerikansk spelare och på frisparken slog innermittfältaren Sacha Kljestan till från knappt 30 meters håll. Johan Dahlin såg ut att reagera aningen sent och bollen gick in i hans högra kryss.
- Det är en riktigt bra frispark, men samtidigt på långt håll så normalt kanske man ska ta den, men det är svårt att se från min position, kommenterade förbundskapten Lars Lagerbäck efter matchen
Före 1-0-målet var det spelmässigt jämnt, men efter målet tog USA över initiativet och dominerade under resten av halvleken. Den svenska backlinjen hade en ganska låg utgångsposition, vilket gav USA väl stora ytor och det blev svårt för de svenska mittfältarna att komma in i press.
De bästa svenska intentionerna före paus kom längs kanterna där Samuel Holmén till vänster och Andreas Dahl till höger var inblandade i det flesta av totalt sett ganska få svenska lyckade anfallskombinationer.
Daniel Andersson blev varnad i den 27:e minuten när han fällde målskytten Kljestan bakifrån för att hindra en farlig amerikansk omställning. USA lyckades komma till ett mycket bra omställningsläge tio minuter senare, men Charlie Davies missade den avgörande passningen.
Drygt fem minuter före paus ökade USA på till 2-0 på straff. Högerbacken Marvel Wynne vände bort Adam Johansson efter ett inkast och bröt in i fritt läge i straffområdet. Johansson fällde Wynne bakifrån med solklar straff som följd. 1-0-skytten Kljestan slog in straffen enkelt bakom Dahlin, som gick lite för tidigt.
Assisterande förbundskapten Roland Andersson var inte nöjd med första halvlek.
- De är lite kvickare och skarpare än oss, men vi borde kunna vara lite bättre. Vi måste försöka spela lite mer bakifrån och vi måste få in bollen på fötterna på forwards, sade han till TV4.
USA inledde starkt i andra halvlek och svenskarna hamnade precis som i den första halvleken i tidsnöd i passningsspelet.
En kvart in i halvleken började båda lagen byta in spelare från bänken. De första svenska bytena kom i den 62:a minuten då Alexander Farnerud och Rasmus Elm ersatte kantspringarna Holmén och Dahl. Elm blev därmed den femte svenska debutanten i matchen. De fyra som debuterade från start var Johan Dahlin, Adam Johansson, Gustav Svensson och Mikael Dahlberg.
Martin Ericsson kom in centralt på mittfältet i stället för Daniel Andersson i den 71:a minuten.
Det blev bättre fart på det svenska spelet när Alexander Farnerud (bilden), Rasmus Elm och Martn Ericsson kom efter en timmes spel.Det blev en klar förbättring i det svenska anfallsspelet efter bytena. Daniel Nannskog fick en halvchans efter att Gustav Svensson och Rasmus Elm kombinerat sig fram centralt på mittfältet och Mikael Dahlberg var nära att nå Nannskog med en nickskarv någon minut senare.
Sverige reducerade till 2-1 i den 73:e minuten. Elm direktskarvade bollen ut på kanten till Alexander Farnerud som chippade fram ett inlägg i djupet som Daniel Nannskog nickade in vid första stolpen.
Den svenska glädjen blev dock extremt kortvarig. Mer eller mindre direkt på avspark anföll USA och Brian Ching kunde med en smart mottagning vända bort inte mindre än tre svenska försvarare och passa i sidled till Sacha Kljestan som bredsidade in 3-1 bakom Dahlin.
Kljestan var matchens bäste spelare och fick nöjet att göra tre mål inför hemmapubliken på Home Depot Center. Han spelar i Los Angeles Galaxy, men hämtades hem från provspel i Celtic till den här matchen.
Sverige fortsatte med fina intentioner i anfallsspelet den sista kvarten och det var inhopparna som stod för det mesta och bästa av det konstruktiva.
I den 76:e minuten nickskarvade Nannskog bollen till Rasmus Elm som vände bort sin försvarare och serverade ett fint inlägg till Mikael Dahlberg som i öppet läge nickade bollen rakt ner i marken och utanför målet.
I den 87:e var Nannskog nära att reducera efter att Elm överraskat det amerikanska försvaret med ett av sina patenterade långa inkast och Dahlberg skarvat fram Nannskog vid den bortre stolpen. Nannskogs nick ur dålig vinkel gick dock parallellt med mållinjen och rensades bort.
Med en minut kvar att av ordinarie tid kom ett andra svenskt mål. Alexander Farnerud fick gott om tid på vänsterkanten och slog ett fint inlägg som Mikael Dahlberg nickade in lågt vid den högra stolpen.
- Jag såg att Alex fick bollen så jag bågade ut mot bortre. Jätteskön känsla att se den gå in, beskrev Dahlberg sitt mål i debuten.
Förbundskapten Lars Lagerbäck tyckte att hans lag gjorde en godkänd insats.
- Det är en hyfsad match sett till årstiden. Det är viktigt att se att spelarna förstår hur vi ska spela. Attitydmässigt är det bra och vi blir successivt bättre i den andra halvleken.
Lagerbäck delade ut högt betyg till IFK Göteborgs debuterande innermittfältare Gustav Svensson och även hans klubbkamrat på vänsterbackspositionen Adam Johansson fick beröm. Båda två fick spela 90 minuter i debuten.
Om de får någon speltid i den turnéns andra match mot Mexico återstår att se.
- Vi vill låta så många som möjligt få speltid så det blir garanterat många förändringar i startelvan.
Matchen mot Mexico spelas i Oakland natten till torsdag svensk tid.
USA-Sverige24 januari 17.30 (25 jan, 02.30 svensk tid)
Home Depot Center, Carson
USA-Sverige 3-2 (2-0)
1-0 (17') Sacha Kljestan, 2-0 (39' str) Sacha Kljestan, 2-1 (73') Daniel Nannskog, 3-1 (74') Sacha Kljestan, 3-2 (89') Mikael Dahlberg.
Sverige: 12 Johan Dahlin - 7 Markus Jonsson, 8 Marcus Lindberg, 9 Max von Schlebrügge, 5 Adam Johansson - 6 Daniel Andersson [K] (13 Martin Ericsson 71') - 10 Andreas Dahl (14 Rasmus Elm 62'), 20 Gustav Svensson, 16 Samuel Holmén (15 Alexander Farnerud 62') - 19 Daniel Nannskog, 11 Mikael Dahlberg.

Ersättare, ej inbytta:
1 John Alvbåge - 2 Patrik Anttonen, 3 Rasmus Bengtsson, 4 Mattias Bjärsmyr, 17 Andreas Johansson, 18 Andreas Landgren, 19 Denni Avdic.
Varning Sverige: Andersson 27'

USA: 1 Troy Perkins - 12 Marvell Wynne, 2 Dan Califf [K], 4 Michael Parkhurst (3 Ugo Ihemelu 82'), 6 Jonathan Bornstein (15 Chris Wingert 79') - 17 John Thorrington (20 Chris Rolfe 61'), 13 Ricardo Clark, 16 Sacha Kljestan, 30 Robbie Rogers (22 Brian Carroll 69') - 10 Charlie Davies (27 Kenny Cooper 46'), 11 Brian Ching (29 Eddie Gaven 77').
Ersättare, ej inbytt: 18 Jon Busch.
Varning USA: Califf 60'

Domare:
Silvio Petrescu, Kanada. Assisterande domare: Hector Vergara, Kanada, och Darren Clark, Kanada,Fjärdedomare: Baldomero Toledo, USA.
Avslut: 13-9. Avslut på mål: 6-6. Hörnor: 7-1. Offside: 2-5. Frisparkar: 15-15.
Publik: 9.918.
Sveriges startelva mot USA.Övre raden fr v: Max von Schlebrügge, Johan Dahlin, Mikael Dahlberg, Marcus Lindberg, Daniel Nannskog, Andreas Dahl. Nedre raden: Markus Jonsson, Samuel Holmén, Daniel Andersson, Gustav Svensson, Adam Johansson.

Fyra debutanter från start mot USA
Sveriges trupp
WEBB-TV: Intervju med Lagerbäck
Sverige på plats i USA