Betyg 8.2 - vad betyder det?

Det är ofta många som är intresserade av att utveckla domarteamet. Dock finns det personer som har till särskild uppgift att göra just det; domarobservatörerna. Ta del av hur domare får feedback på det de gör, och varför!

En observatör tittar på domare och AD när de dömer och ger sedan tips för utveckling, dels direkt efter matchen i domarrummet, dels i en skriftlig utvecklingsrapport som mailas till domaren några dagar senare.

  • Är du lite nyfiken på hur det fungerar, men inte direkt mer än så? Läs artikeln nedan!

Syftet

FIFA-domare Pernilla Larsson som fjärdedomare under LdB Cup i VäxjöDet finns flera syften med att observera domare och assisterande domare.

  • Ett syfte är förstås att ge domarna råd om hur de kan bli bättre!
  • Avsikten är även att bedöma deras insats, och på så vis hitta Sveriges guldkorn.
  • Bedömningen bidrar till att underbygga nästa års klassificering, det vill säga i vilken division Assisterande domaredomaren skall döma i.
  • Genom observation av matcher och domare är målet att främja enhetlighet och konsekvens i tolkning av Spelreglerna.
  • Slutligen är syftet att identifiera varje säsongs viktigaste "att tänka på" i domarskapet, vilket DK årligen sammanställer och kommunicerar till alla domare.

Utvecklingsrapporten

Assisterande domareUtvecklingsrapporten för domare ser ut så här:

Rapporten inleds med att observatören bedömer matchens svårighetsgrad. I anslutning till detta betygsätts domaren och de assisterande domarna på ett sätt som speglar hur svåra utmaningar de ställts inför, och hur väl de hanterat dessa.

Arne Fredholm (Stockholm), AD i Division 4 HerrDärefter följer ett antal avsnitt som underbygger den bedömda svårighetsgraden och det satta betyget. Alla händelser som ligger till grund för observatörens bedömning återges med beskrivning och i vilken minut de skedde.

Det som observatören nämner i rapporten har även tagits upp under en genomgång i omklädningsrummet direkt efter matchen. Domarteamet har alltså fått möjlighet att ge sitt perspektiv på vad som skett.

Vill du veta mer om domarorganisationen?

Läs mer om Domarkommittén, coacher, instruktörer och observatörer här.